Kako psa naučiti osnovne komande?

Jednom kad postanete vlasnik ljubimca jedna je stvar neizbežna – provešćete s njim popriličnu količinu vremena u blizini drugih ljudi. Stoga je vrlo važno da svog psa naučite da vas sluša, kako ne bi došlo do neočekivanih situacija.

U svakodnevnom druženju sa našim psom veći deo dana provodimo u zajedničkim šetnjama. Stoga je važno da psa imamo pod kontrolom i kad je slobodan, a ne vezan povocem.

Dolazak na poziv vrlo je važna vežba koja našem psu potencijalno može i spasiti život. Istovremeno, to je vežba koja za mnoge vlasnike pasa predstavlja problem.

Psi neretko ne dolaze na poziv, ili funkcionišu po principu naredbe “dođi ili dolazi ovamo”, kad ih zovemo učinivši jedno ili drugo.

Ima pasa koji ne samo da nam ne dolaze na zapovest već i beže kad im se pokušavamo približiti a to predstavlja dodatni problem.

cuvanje pasa

Važno je napomenuti kako sve što želimo da pas čini moramo ga prethodno temeljno naučiti. Pri učenju psa da dođe na poziv treba ga nagrađivati svaki put kad dođe.

Uz navedeno, mladom se psu dobro povremeno i sakriti ili naprosto krenuti u suprotnom smeru, kako bi naučio da nas prati.  pro ga učite da dođe na pozib kod kuće, a kasnije napolju.

Ako niste sigurni da će vam se pas odazvati, bolje ga nemojte ni zvati već radije dođite do njega i odvedite ga pritom ga nagradivši. Naime, svaki put kad od psa nešto tražimo, a on to ne učini, učimo ga upravo suprotno. Iz istog razloga, ma koliko, naime, bili uznemireni, psa ne bismo trebali kažnjavati kad nam se približi. Na primer, u situacijama kada ga dugo zovemo, on se ne odaziva ili beži pa konačno ipak dođe.

Psi su bića trenutka i naš će pratilac zaključiti kako je kažnjen jer nam se približio, a ne zato što je to učinio prekasno. Takođe, navika da ga zovete obično na kraju igre sa drugim psima, kad se spremamo poći kući nije dobra.

Pas, kao inteligentno stvorenje, brzo shvata da je poziv znak da se ide kući, a on bi se samo još malo igrao. Korisno je u toku šetnje psa nekoliko puta pozvati pa nagraditi kako bi zaključio da je svaki dolazak do nas prijatno stanje, a ne znak da je zabava završila.

Dolazak na poziv korisna je vežba pri kojoj pas treba uživati a zato je važno da i nas počne doživljavati kao zanimljivo stvorenje. Pri tome se prvo služimo raznim motivima, poput hrane i igračaka, a kasnije naš pas i saradnju i kontakt sa nama počinje doživljavati kao zabavu. Naravno, i u kasnijem kontaktiranju sa psom treba koristiti nagrađivanje kako bi se zabava nastavila. Konačno, to je važan sadržaj našeg suživota.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *