Kako psa naučiti da ostane sam kod kuće?

Psi su društvena bića i ne vole samoću, zato je veoma važno da ih od najranijih dana učite da budu samostalni, kako biste ih postepeno  privikavali na samoću.

Odvajanje od majke i legla stresno je za svako štene pa je važno da prvih dana uvek neko bude uz njega kako bi što lakše prošlo taj period.

Čak i kada udomite odraslog psa, odmah, čim pas stigne u vaš dom trebalo bi početi sa postepenim privikavanjem na samoću i učenjem samostalnosti.

Kada je reč o učenju samostalnosti, to znači da psa odmah treba naučiti da ima svoje mesto za odmor nego da vam je konstantno po rukama, spava s nama u krevetu i praktično, nikada nije odvojen od nas.

U suprotnom, štene ili pas mogu postati zavisni o vama i vašoj prisutnosti te burno reagovati kada ostanu sami. Važno je naglasiti da privikavanje na samoću i učenje samostalnosti mora biti postepeno!

Kod privikavanja na samoću od velike pomoći može biti ograničavanje prostora i privikavanje na boravak u “boksu” ili na jednom mestu u stanu. Boks odnosno njegovo mesto pas mora da prihvati kao udobno mesto za odmor, kućicu, “brlog”.

Za početak je dobro bi bilo da kupite žvakalice i igračke od pune gume koje možete napuniti poslasticom i hranom.

spavanje4

Kad pas boravi u boksu ili na svom mestu i zabavlja se žvakalica ili igračkama koje smo napunili hranom, možemo svakoga dana produžavati izlaske iz prostorije u kojoj pas boravi, a potom i izlaske iz stana.

Nikad nemojte nabaviti štene ili psa i potom ga nekoliko dana kasnije ostaviti da bude sam ceo dan zato što morate na posao!

Privikavanje na samoću mora biti postepeno! Velika je verovatnoća da će štene ili pas koji su odjednom ostavljeni sami razviti strah od odvajanja (separacijsku anksioznost) pa iz tog razloga mogu početi da uništavaju stvari iz dosade.

Fizička aktivnost takođe je važna, ipak treba imati na umu da je previše fizičke aktivnosti jednako loše kao i premalo. Psi su najaktivniji ujutro i uveče, a preko dana obično odmaraju i spavaju.

Prevencija i dobra organizacija vremena i aktivnosti puno su bolja i lakša opcija od rešavanja straha od odvajanja ili problema vezanih uz samoću!

Zamolite prijatelje ili poznanike da pričuvaju psa kada ste na poslu dok se ne nauči da ostaje sam kroz duži period.

Ako sumnjate da je vaš pas razvio strah od odvajanja potražite pomoć stručnjaka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *