Kako pripremiti psa na dolazak bebe?

Imate psa, a saznali ste da ste u drugom stanju. Sigurno ćete biti u dilemi šta da radite i na koji način da pripremite psa na novonastalu situaciju. Vaš pas će verovatno i sam osetiti uzbuđenje dolaskom novog člana, ali ne bi bilo loše da i njega lepo upoznate sa novopridošlicom.

Dajte psu da onjuši neki bebin predmet (nošenu benkicu, kapicu, štramplice ili tetra pelenu) kad je on dobro raspoložen bez draženja i nervoze.

Dok njuši bebin predmet, pohvalite ga nežnim rečima kako bi razvio pozitivne osećaje povezane sa bebom.

 

pas i beba2

Za prvi put neka jedna odrasla osoba drži bebu a druga vezanog psa na kratkom povocu. Pod uslovom da se on dobro ponaša dozvolite mu da onjuši bebu. (Ako osetite bilo kakvu agrsiju kod psa ili ako beba zaplače – prekinite upoznavanje i odložite ga za par dana).

Psa treba držati pod kontrolom ali bez ikakve napetosti.

Kasnije kada se i pas i beba malo oslobode, povodac više neće biti potreban ali nikad ga nemojte ostavljati nasamo sa bebom.

Svaki put kad bebu približite psu, izgovarajte nežnim glasom njegovo ime, pokazjte ga bebi i tumačite njegovo ponašanje.

Ako se beba rasplače zbog iznenadnog laveža uzmite ga u naručje i utešite ga uz obrazloženje da je to sasvim normalna stvar i da „kuca tako priča“.