Kako prepoznati trovanje?

Kada postoji sumnja da je pas došao u dodir sa otrovom, ili da ga je uzeo, odmah treba zvati veterinara. Čak i noću ili za vikend! Dok ne stignete do njega, isperite sa puno mlake vode dlaku, kožu i sluzokožu psa koji su došli u dodir sa otrovom.

Uljane supstance mogu da se odstrane sa dosta običnog ulja za kuvanje, ali ulje ne treba davati psu, jer bi to moglo ubrzati prijem otrova i pogoršati stanje psa. Psu treba ponuditi vodu, ali ga ne prisiljavati da pije. Ni slučajno ne sme da jede – po pravilu, on to neće ni hteti. Treba zaboraviti sva kućna sredstva kao npr. mleko ili sredstva za izazivanje povraćanja. Pas od toga može imati više štete nego koristi, zavisno od vrste otrova.

Da bi veterinar mogao pravilno da postupi, izuzetno je važno da sa sobom ponesete preparat na koji se sumnja (ili neku sažvakanu biljku). Ako se radi o nekom leku ili otrovnom sredstvu koje se koristi u domaćninstvima kao što su insekticidi, sredstva protiv mraza ili slično, treba poneti sa sobom pakovanje i opis preparata koji je u prilogu. Ako se ne zna šta je pas pojeo, treba pribrano razmisliti gde je pas mogao da naiđe na nešto što bi izazvalo trovanje, da li je možda pojeo nešto tokom šetnje ili je mogao da dođe u kontakt sa nekom bojom, lakom ili sredstvom za impregniranje, jer ste u blizini vi ili vaš komšije nešto renovirali. Da li je u blizini skoro postavljan otrov za miševe ili pacove?

bolest pas

Važno je znati i vreme kad je pas pojeo otrov. To se po pravilu događa onda kada ga niko ne gleda. Sto manje vremena protekne od trovanja, veće su šanse da veterinar odstrani otrov iz stomaka i creva pre nego što dospe u krv.

Kada su se pojavili prvi simptomi i kakvi su bili? Nervni otrovi kao i insekticidi i neki otrovi za miševe i pacove izazivaju lučenje pljuvačke, drhtanje, male ženice, povraćanje, grčeve, ukočene, preterane pokrete (Ataxie). Moguć je svaki oblik poremećaja svesti, od umora preko pomračenja, pa do nesvestice. Osim toga, otrov može da izazove i otežano disanje, usporen puls i oduzetost, uznemirenost, osetljivst na šumove i ukočenje vilice. Sredstva za zaštitu od mraza mogu pored navedenih nervnih smetnji, da izazovu i otkazivanje bubrega, što se manifestuje nemogućnošću mokrenja.

Do oštećenja bubrega može da dovede i predoziranje D vitaminom. Velika koncentracija D vitamina može da se nađe u otrovu za pacove. Višak ovog vitamina izaziva poplavu kalcijuma u krvi, pa se organi kalcifikuju. Psi izgledaju depresivno, malo jedu, naglo slabe, mnogo piju i mokre više nego pre. A simptomi se javljaju tek dan posle uzimanja otrova, onda kada otrov više ne može da se odstrani iz stomaka i creva.

Otrovi za pacove sa kumarinom mogu da izazovu i unutrašnje krvarenje. Prvi simptomi se vide tek posle dva do četiri dana. Lakša nagnječenja ili udarci imaju za posledicu teška krvarenja. Psi dobiju krvavi proliv (crne boje) ili mokre krv. Krvave fleke mogu da se vide i na sluzokoži i na slabo odlakanim mestima.

Svaki otrov može da izazove druge simptome. Cesto veterinar može da leci psa samo na osnovu simptoma. Zato je zaštita jako važna. Psa treba naučiti da ne uzima ništa sa ulice. Sve kućne hemikalije, lekove i druga sredstva za zaštitu, treba držati na dobro zatvorenim mestima. Baštu tj. biljke treba prskati samo ako pas ne može da dođe u dodir sa njima. Alkohol i nikotin takođe mogu da izazovu trovanje. Neke namirnice kao luk i avokado su otrovne za pse. To se često sazna tek kada dođe do trovanja.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *