Kako prepoznati šum na srcu kod psa

Šum na srcu kod pasa javlja se kod problema sa srčanim zaliscima, srčanih mana ili kao posledica slabljenja srčanog mišića.

Ako vaš pas ima problema s disanjem, zvuči kao da se guši ili ako kašlje, ako ima napet stomak, pada u nesvest ili se naglo sruši, moguće je da ima problema sa srcem.

Šum na srcu abnormalan je zvuk koji veterinar čuje kada sluša otkucaje srca stetoskopom. Normalno veterinar čuje dva zvuka zatvaranja srčanih zalistaka kako krv cirkulira kroz srce. Dodatni šum povezan je s ometanjem normalnog protoka krvi kroz srce.

sum

Veterinar procenjuje intenzitet šuma na skali od 1 do 6, od jedva čujnog do prilično glasnog šuma. Ovi stepeni na lestvici zvukova ne znače ujedno i težinu stanja. Iako se ne smatra normalnim, šum na srcu nije uvek razlog za brigu, ali može ukazivati na probleme sa srcem.

Šum na srcu uzrokuju različita stanja koja mogu poremetiti protok krvi kroz srce. Kod pasa najčešći uzroci šuma na srcu su:

  • Oštećenja na srčanim zaliscima ili njihova blokiranost
  • Oštećenja na ćelijama srca
  • Kardiomiopatija
  • Bolest srčanog mišića
  • Endokarditis
  • Tumor

Ponekad veterinar može primietiti šum i kod malog psa. To može značiti da pas boluje od urođene srčane mane, a kod nekih je reč i o “nedužnom/nevinom šumu” koji nije povezan sa bolestima srca. Ti šumovi obično nestanu do navršena 4 meseca. Ako šum ne nestane, napraviće se testiranja kako bi se otkrio uzrok.

Ne pokazuju svi psi sa srčanom manom znakove bolesti. Ali ako znate da vaš pas ima šum na srcu, pratite ove znakove:

Kašalj
Teško ili ubrzano disanje
Glasno disanje
Nepodnošenje aktivnosti
Slabost i umor
Sive ili plave desni
Napetost u stomaku
Kolabiranje

Ako vaš pas pokazuje bilo koji od ovih simptoma, odvedite ga kod veterinara na pregled.

Lečenje zavisi od uzroka šuma na srcu i stanja vašeg psa. Ako pas uprkos šumu ne pokazuje nikakve znakove bolesti, dovoljno će biti da redovno pratite njegovo stanje. U slučajevima bolesti srca primenjuje se odgovarajuća terapija ili operacija.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *