Da li pas ujeda iz čista mira?

Vlasnici , ali i ljubitelji ovih životinja ponekad se zaprepaste nad neočekivanim agresivnim postupkom svog četvoronožnog ljubimca. Šta se desi u njihovoj glavi, kada nekog ujedu često je pitanje? Zato je i neophodno podsetiti se najčešćih zabluda kad su psi u pitanju i sagledati ih u pravom svetlu.

Sigurno ste čuli kako je neko doživeo da ga pas ujede ”iz čista mira”.

Naravno, pri tome čovek nije ničim nagnao psa na takav način ponašanja, a pas ničim nije pokazao da ima te namere. Međutim, veoma često pas i te kako pokaže da nema miroljubiv stav i kako želi da se suprotstavi.

Tako pojedini psi, koji su sigurni u svoju snagu, pokušavaju da vas nateraju da ih gledate u oči, stoje vam na putu i ne žele da se sklone, pokazuju zube ili se kreću oko vas u krugu, sporim i naglašenim pokretima, punim napetosti.

ujed-psa-3

Ili, dozvoliće da ih mazite, s tim da će u datom trenutku zarežati i staviti vam do znanja da su zadovoljni vašom pažnjom, ali da je dovoljno, pa ako nastavite, može svašta da vas snađe.

Oprez
Postoje i psi koji vas neće dirati kad ste ispred dvorišta, ali će vas napasti kad uđete unutra. U tom slučaju, i nemate pravo da se žalite, jer ste ušli na tuđu teritoriju.

Čak i na ulici, pas koji želi da vas ujede, to će pokazati svojim stavom. Nakostrešena dlaka na leđima, pognut stav, pogled u stranu, režanje, kao i povremeno kidisanje, pouzdani su nagoveštaji napada.

U svakom slučaju, nepoznatom psu nemojte prilaziti. A ako to činite, budite oprezni i ne pokušavajte da ga pomazite dok on ne priđe i stane dovoljno blizu, a ponekad i legne, tako da time pokaže dobre namere.

Strah
Možete očekivati ujed i od uplašenog psa. To se naročito dešava kad su psi pušteni u dvorištu, ali ne vole pridošlice, plaše ih se i žele da ih isteraju napolje.

Takav pas neće prići direktno, već više sa strane. Izbegavaće da vas pogleda u oči i samo što vam ne kaže ”Hajde, prolazi, da mogu da te dohvatim za nogavicu, a uz malo sreće i za nogu!’!

To možete da čujete od poštara ili električara koji često zalaze u tuđa dvorišta.

Pas, u principu, izbegava borbu ili gleda da iskoristi svoju prednost. Vezana životinja, nažalost, razmišlja drugačije pa se ne savetuje prilaženje psu koji je vezan, naročito ako je u toj poziciji vremenski dugo.

Posmatrajte ga kao osuđenika na najtežu kaznu, od koga ne možete očekivati ništa dobro. Iako ima i onih koji jedva čekaju da im priđtete da biste ih pomazili, ali je mnogo više onih koji su potpuno izgubili veru u ljude. I s pravom.

Zablude sa mlekom
Jedna od zabluda s kojom se sreću veterinari po selima odnosi se na davanje svežeg kravljeg mleka štencima, jer takvo mleko navodno sadrži – gliste, anjima se psi zaraze!

Ponekad se preporučuje i da se čisto mleko ne daje mladim psima, već ga treba razblažiti trećinom vode. Takav savet verovatno je motivisan štednjom, a ne ”prejakim sadržajem mleka”, koje bi štencima moglo i da naškodi!

Kravlje mleko nema nikakve veze sa parazitima, koji se mogu naći i u kerušinom mleku, pa i na taj način zaraze štence, ali to je sasvim druga priča.

Razvodnjavanje mleka još jedna je zabluda kojom e štencima zakida da ishrani. Ukoliko dajete mleko, treba da ga pojačate, a u tu svrhu iskoristite žumance, šećer i neki multivitaminski preparat.

Ukoliko štence hranite hlebom i mlekom, takođe mnogo grešite jer tu nema neophodnih materija za dalji rast pa će vaš ljubimac biti neuhranjen i zaostao.

Ako želite da štencima (do)dajete mlečne proizvode, dajte im jogurt i kiselo mleko, jer sadrže i bakterijske kulture koje dodatne pomažu u radu digestivnih organa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *