Kako prepoznati posesivnu agresivnost kod psa?

Imate psa koji uvek želi da bude glavni u igri sa drugim psima? Ovaj oblik agresivnosti koji nazivamo “kompetitivnim”, ispoljava se pre svega tokom igre, praćenja je čitavim nizom veoma artikulisanih signala koje nije lako protumačiti.

Treba napomenuti da neki psi,koje su suviše rano odvojili od legla,pre nego što su napunili dva meseca starosti,možda nisu naučili da se uzdržavaju od ujeda. To je sposobnost da kontrolišu snagu zagriza,što im omogućuje da se igraju sa ostalim štencima bez opasnosti da ih povrede.
Ponekad igra izmakne kontroli vlasnika i podstiče kod psa niz oblika ponašanja,koji se smenjuju  u dve faze. Jedna je u duhu igre i manifestuje se glasnim i upornim lavežom,dok je druga agresivna i praćena potmulim režanjem.

“Posesivna agresivnos” je ona koja se ispoljava u vezi sa određenim predmetom ili situacijom,na primer,nekom igračkom ili posudom za hranu.U tom slučaju pas je obično prilično blizu predmeta koji smatra svojim,i reaguje kad vlasnik pređe određenu  granicu.Osim toga,postoje neke stvari koje u većoj meri izazivaju ovaj oblik agresivnosti,na primer,omiljena igračka koju pas grize ili kost.Pas često želi da potvrdi svoje vlasništvo nad ovim stvarima i donosi ih pred noge vlasnika, ali  burno reaguje na svaki njegov pokušaj da mu ih oduzme.

f01

Agresivnost vezana za hranu je proporcionalna njenom ukusu , količini i okruženju u kojem pas dobija obroke.Pritom kosti izazivaju jače osećanje posesivnosti od drugih namirnica.Ako naviknete psa da vas ne doživljava kao suparnika,i  stavite u njegovu činiju nekoliko komada keksa svaku put kad mu se približite,ili ga nagradite za poslušnost nekom poslasticom,uspostavićete s njim nov odnos u pogledu hrane, i na taj način izbeći ovakve neugodnosti.

Potrudite se da doprinesete boljoj socijalizaciji šteneta sa ostalim psima,decom i drugim životinjama,navikavajući ga postepeno na njihovo prisustvo.
Izbegavajte situacije u kojima će se pas osećati frustrirano,kao što je smeštaj u suviše tesnom boksu ili držanje na lancu.
Potvrdite svoj položaj vođe kroz neke oblike ponašanja koje pas povezuje sa ovom ulogom, a to znači da treba prvi da jedete,da pruzmete inicijativu u akciji,da prvi izađete kroz vrata,itd.
Izbegavajte ili ograničite igre koje podstiču agresivnost, kao što su borba ili nadmetanje.U odnosu sa psom podstičite sve oblike ponašanja koji vode opuštanju , kao što su milovanje,učenje raznim komandama i nagrađivanje poslušnosti.
Obuzdajte kod psa sve oblike posesivnosti u odnosu na ljude i stvari, i nagradite ga svaki put kad vam dozvoli da uzmete nešto njegovo.Ako pas ispoljava agresivnost prema članovima porodice , ili drugim osobama,kao i sklonost ka samopovređivanju,obavezno se obratite veterinaru.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *