Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Kako prepoznati pioderm kod pasa?

Pioderm ćete prepoznati po sitnim bubuljicama , papulama i krastama.Vaš ljubimac postaje vidno nervozan i slabije jede…

Piodermija , ili kožna bakterijska infekcija kod pasa je jedna od češćih bolesti.Može se javiti kao površinska i duboka piodermija.Površinska se ispoljava samo na epidermisu, dok duboka zahvata dublje delove.
Svakako , i druge koagulaza pozitivne stafilokoke kao i neki gram – negativni bacili mogu biti prisutni kod ove bolesti.Staphilococcus intermedius je normalni stanovnik kože pasa i izaziva bolest samo ako su neki drugi faktori smanjili otpornost kože , čineći je prijemčivom za piodermu.
Važno je znati da svaka kožna bolest kod pasa, kao i teške sistemske bolesti, mogu dovesti do pioderme.

Ponekad je uzrok bolesti nepoznat, to je tzv idiopatska pioderma.Primarne bolesti koje dovode do površinske pioderme su ektoparazitizam , hipersenzitivnost kože kao i metaboličko endokrine bolesti.

pas zlatni retriver

Kako ektoparaziti na koži , kao i alergijska reakcija koju oni izazivaju mogu povećattg vlažnost i temperaturu kože samopovređivanje nastalo zbog intenzivnog svraba doprinosi razmnožavanju bakterija, pravilnom higijenom kože i dlake možemo sprečiti jedan od najčešćih uzroka nastanka ove bolsti.Znaci ove bolesti su verovatno poznati mnogim vlasnicima pasa, naročito u toplo, letnje vreme kada se kožna bakterijska infekcija kod pasa masovno javlja.

Pseća površinska piodermija je uvek prisutna sa svrabom, najčešće zbog stvaranja toksina i enzima bakterija koje izazivaju oboljenje.Ventralni abdomen je bez dlake , javljaju se sitne bubuljice , papule i kraste posle njihovog pucanja.Slične promene se javljaju i u predelu prepona i ispod pazuha.U nekim slučaj evima leđa i ekstremiteti imaju slične promene sa alopecijom na tim mestima.

Psi su obično jako nervozni, slabije jedu, mogu čak promeniti i ponašanje Da bi se utvrdilo postojanje ove bolesti , kao i svo potrebno lečenje neophodno je obratpti se veterinaru čim se pojave prvi znaci na koži, jer svako kašnjenje i odlaganje može ovu bolest pretvoriti u hronično oboljenje koje iziskuče mnogo duže , čak doživotno lečenje .