Kako prepoznati lajšmaniozu ?

Lajšmanioza je ozbiljna protozoalna infekcija ljudi i životinja. Prouzrokuje je intracelularni parazit roda Leishmania, a prenosi je pustinjska mušica Phlebotomum

Karakteriše se u 90 odsto slučajeva kod pasa promenama na koži. Specifični znaci su gubitak na telesnoj masi, uvećanje svih limfnih čvorova, opadanje dlake, dermatitis, oštećenja kože, oštećenje bubrega, krvarenje iz nosa.

U veterinarskoj ambulanti „Pedigre“ predhodnih hodina dijagnostikovano je nekoliko slučajeva lajšmanioze kod pasa, u saradnji sa veterinarskim institutom.

Kako prepoznati  lajšmaniozu ?

  • Po već pomenutim promenama na koži, naročito ušima, nosu, ekstremitetima
  • Progresivan gubitak telesne mase
  • Pojačano uzimanje vode i mokrenje ( polydipsio et polyurio ) usled oštećenja bubrega
  • Poliartritis-promene na zglobovima
  • Prolivi, letargija, proširenje abdomena
  • krvarenje iz nosa

Što se tiče predispozicija na lajšmaniozu, oboljevaju psi stariji od 1 godine, od rasa pasa češće oboljevaju pinčeri i nemački ovčari. Ono što je vrlo  problematično  kod  lajšmanioze , pored  inkubacionog  perioda koji  može  trajati  od  3  meseca pa do nekoliko godina, je prognoza i terapija, koja traje minimum 6 meseci, nekada i duže, a lekovi se, kao što je opšte poznato kod nas, teško nabavljaju, uglavnom iz inostranstva  i  izuzetno su skupi.

Ono što je mnogo bitnije je zaštititi se od lajšmanioze, a to je  moguće  zaštitnim  ogrlicama   koje  sprečavaju mušicu da inficira psa, i  ukoliko primetite bilo koji od ovih pomenutih simptoma oboljenja javite veterinaru, kako bi se što pre dijagnostikovala  lajšmanioza i sprovela terapija.

Izvor: Pedigre

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *