Kako prepoznati gnojnu upalu materice kod kuja

Upala materice – piometra je u poslednje vreme je dosta česta pojava kod nesterilisanih kuja, bez obzira na to da li su ranije bile skotne tj. imale štence, ili ne. Ovo je ozbiljno i potencijalno fatalno stanje za ženku psa, a nešto ređe pogađa i mačke.

Nekada se smatralo da je piometra bolest starijih kuja, ali u poslednje vreme ona se sve češće javlja i kod sasvim mladih životinja (posle 1-2 teranja). Bakterije koje se najčešće javljaju u iscedku koji prati upalu su iz roda Escherichia, Klebsiella, Proteus i Streptococcus.

Nastanak piometre uslovljen je spontanim hormonskim disbalansom, ili namernom stimulacijom ženskog polnog hormona koji se zove progesteron. Rizici za nastajanje piometre nešto su veći kod onih kuja koje su primale hormonalne injekcije u cilju odlaganja teranja, ili sprečavanja začeća. Ove injekcije mogu povećati i mogućnost nastanka tumora na mlečnim žlezdama kod ženki.

Za vreme hormonske injekcione stimulacije, endometrijum – unutrašnji zid materice buja i počinje lučenje tzv. uterusnog mleka. Vrat materice (cerviks) se zatvara i dolazi do produkcije tečnosti u endometrijalim žlezdama. Ovo stanje naziva se endometrijalna hiperplazija i predhodi samoj piometri. Ova tečnost izvanredan je medij za razvoj bakterija i početak infekcije.

Nastanak endometrijalne hiperplazije je fiziološki fenomen i kod kuja koje nisu primale hormonske injekcije, ali u tom slučaju treba da nastupi spontana regresija (povlačenje) same pojave tokom daljih faza polnog ciklusa. Problem nastaje kada ta regresija nije potpuna – slobodna tečnost ostaje zarobljena u lumenu materice što daje veliku mogućnost za nastanak upale.

Piometra može biti zatvorenog, ili otvorenog tipa.

Simptomi

Kod zatvorene piometre ne zapaža se najočigledniji znak upale – gnojni iscedak iz vagine, jer je grlić materice potpuno zatvoren. Kuja sa ovakvom vrstom piometre je apatična, odbija hranu i često ima povišenu telesnu temperaturu. Donji deo stomaka psa je bolan na dodir i može biti otečen. Često se uočavaju i simptomi kao što je povraćanje, proliv i slabost zadnjih nogu.

Dijagnostika ove vrste piometre zahteva rendgensko snimanje, ili ultrazvuk, kao i laboratorijske testove kojima se lako utvrdi kompletna krvna slika, hormonalni status životinje i bakterija uzročnik upale iz brisa koji može biti uzet.

Iscedak iz vagine kod otvorene piometre

Kod otvorenih piometri, postavljanje dijagnoze je lakše, jer je cervix – grlić materice, otvoren, pa vlasnici uočavaju gnojni iscedak iz vulve zbog čega se uglavnom brzo obraćaju veterinaru.

Kada se piometra dijagnostikuje, u zavisnosti od opšteg stanja kuje, veterinar će se odlučiti za konzervativno, ili hirurško lečenje.

 

 

Lečenje piometre

Konzervativno lečenje se preporučuje ukoliko se radi o otvorenoj piometri u početnim fazama bolesti, sa blagim simptomima i to upotrebom antibiotika i lekova koji će stimulisati kontraktilnost materice da bi se što veća količina potencialno zarazne tečnosti lakše istisnula.

Ovakve terapije su dugotrajne i mogu trajati i do 2-3 nedelje tj. sve dok postoji iscedak iz vagine. Zbog toga treba raditi učestale ultrazvučne preglede u tom periodu.

Kada dođe do izlečenja, obavezne su kotrole do početka sledećeg polnog ciklusa, jer na žalost recidivi (vraćanje bolesti) su vrlo česti, čak i do 50 % uz moguće komplikacije kao što je sepsa.

Hirurško lečenje se primenjuje kada je stanje ozbiljno i simptomi ukazuju na moguć nasatnak i razvoj sepse. Pre pristupanja operativnom zahvatu bitno je da se pacijent dovede u što bolje opšte stanje. Pri operativnom zahvatu uklanjaju se i jajnici i telo materice. Kuje se uglavnom posle ovakvih opreacija vrlo brzo oporavljaju uz odgovarajuću medikamentoznu terapiju.

Ultrazvučni snimak piometre

Preporuka je, da se kod svih ženki koje se ne planiraju za uzgoj, pre prvog ciklusa (to je period 5-7 maseci starosi) izvrši strilizacija – samim tim će se smanjiti i šansa da kuja dobije tumor na mlečnim žlezdama.

Autor: panvet

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *