Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Kako prepoznati alergiju na buve i koja je najbolja zaštita pasa?

Ma koliko vodili računa o psu, bar jednom se sigurno desilo da je dobio buve, bez obzira na to što je imao zaštitu. To nije ništa neobično, ali insekti koji se nalaze povremeno ili stalno na domaćinu mogu da izazovu preosetljivost kod domaćina.

Reakcija organizma odnosno alergija (preosetljivosti) razvija se kao odgovor organizma na alergene ubrizgane za vreme hranjenja buve ili nakon uboda insekta (pčela, osa, bumbar, stršljen, pauk. Mada od navedenih ektoparazita i insekata najčešći uzročnik alergijskih stanja sa manifestacijama na koži je buva – kaže za naš portal veretinar dr Dragan Rozmirov.

Naime, prema njegovim rečima alergijska reakcija se zbog antigena koji se nalaze u pljuvački buva, a koji dolaze u dodir sa kožom prilikom njenog hranjenja.

Da bi došlo do alergije, psi moraju prethodno biti senzibilisani prisustvom buva odnosno antigenima pljuvačke što znači da pri prvom kontaktu sa buvama neće doći do preosetljivosti.

Kao posledica ove alergije na koži pasa nastaje alergijski dermatitis. On se najčešće javlja kod životinja starosti 3 do 5 godina ali se može javiti kod svih kategorija, a veoma retko ili nikada se ne javlja kod životinja mlađih od 6 meseci. Ukoliko vlasnici životinja ne reaguju na vreme i životinju ne tretiraju sredstvima protiv ektoparazita, kod životinja može da se javi čitav niz promena na koži- upozorava Rozmirov.

Simptomi
Simptomi kod alergijske dermatoze su najpre svrab, a zatim opadanje dlake i pojava papula (čvorića) na koži.

Veterinar Rozmirov kaže da se promene najčešće javljaju na leđima i to u lumbosakralnom delu, a mogu se proširiti na trbuh, pod pazuh i u ingvinalni deo.

Kod mačaka se promene javljaju i oko vrata, a mogu biti i po celom telu kod jako osetljivih mačaka. Zbog stalnog češanja nastaju rane na koje se nadovezuje sekundarna bakterijska infekcija, seboreja, kraste, perutanje, hiperpigmentacija, zadebljanje i otvrdnoće kože.

Manje osetljive životinje (hiposenzitivne) pokazuju slabije reakcije na ujed buve nekada i bez češanja.
Za pojavu simptoma na koži u vidu alergije nije bitan broj buva na životinji, dovoljan je samo jedan ujed buve da izazove reakciju. Dijagnoza alergijskog dermatitisa postavlja se na osnovu uzetih podataka od vlasnika, na osnovu kliničke slike i pozitivne alergijske kožne probe na antigen buve. Osim ujeda buve preosetljivost se može javiti i na ujed krpelja, komaraca, pauka, na prisustvo šugaraca i zbog prisustva crevnih parazita. Alergija se može javiti ne samo nakon ujeda ovih insekata već i nakon inhalacije i ingestijeantigena (alergena) insekata – ističe sagovornik.

Koja je najbolja zaštita pasa
Terapija podrazumeva najpre uništavanje ektoparazita na koži ili stavljanje repelentnih sredstava ili ogrlica za pse koji odbijaju insekte.

Alergijski dermatitis se leči kortikosteroidima. U slučaju da nastanu sekundarne bakterijske infekcije moraju se primeniti antibiotici.