Kako pravilno negovati psa nakon operacije

Vaš dragi pas je upravo operisan i dok čekate da se vrati kući, postoje neke stvari koje treba da znate da biste mu omogućili brz oporavak. Evo nekoliko saveta…

Anestezija

Vaš pas u narednih 12 do 24 sata neće biti baš potpuno svestan. Držite ga na mirnom i toplom mestu, daleko od ostalih kućnih ljubimaca, gde se može odmoriti i gde se ne može povrediti. Transporter ili neka manja prostorija su idealni.

Nikada ne dajte hranu i vodu vašem ljubimcu dok ne bude potpuno svestan. Neki anestetici mogu izazvati mučninu. Zato, tek kada ste sigurni da je potpuno budan, ponudite mu vodu. Ako sve dobro prođe, posle nekoliko sati ponudite mu malo hrane. Pričekajte do sutra da biste ga vratili na normalan raspored hranjenja.

Aktivnost

Vaš pas bi prvi dan trebao da miruje. U toku sledećih nedelju dana njegova aktivnost bi trebala da bude delimično ograničena.Šetajte ga na kratkom povodcu, osim ako Vam veterinar bude savetovao drugačije.Potrudite se da obeshrabrujete trčanje, skakanje i grubu igru.Izbegavajte da ga ostavite bez nadzora sa drugim kućnim ljubimcima, sa kojima se inače grublje igra. Preterana aktivnost nakon operacije može izazvati pojavu otoka i usporiti proces ozdravljenja.

Neke operacije zahtevaju strožije ograničavanje i određen tip vežbi.Zato je veoma važno da dobro razumete instrukcije veterinara i da ih potpuno ispoštujete.

Okruženje i higijena

Pas bi nakon operacije trebao da bude u toplom i po mogućnosti, zatvorenom prostoru. Proveravajte da prostirka na kojoj Vaš pas spava uvek bude čista i suva.

Ne bi trebalo da kupate vašeg psa, niti da mu dozvoljavate da pliva, bar nedelju dana nakon operacije, zato što bi površina oko reza trebala da ostane suva.

Ako se područje oko reza zaprlja, možete kožu pažljivo obrisati toplom vodom i blagim sapunom, a zatim isprati vodom.Izbjegavajte da sapun i vodu nanosite direktno na rez.

bolest pas

Samopovređivanje

Na mestu gde je naprevljen hirurški rez vaš pas može osećati bol, svrab ili samo da postoji neka promena. Njegov prirodni instinkt je da to mesto liže, češe i žvaće.Da ovo ne bi radio, trebalo bi da nosi Elizabetansku kragnu. Ovu kragnu bi trebao da nosi kad god niste u mogućnosti da ga nadgledate, jer je neverovatno kojom brzinom pas može da pregrize šav, dok vi samo za trenutak okrenete leđa.

Nadgledanje

Svaki dan proveravajte kako izgleda rez. Obavestite vašeg veterinara ako primetite otok, iscedak, krvarenje, crvenilo, ili ako mislite da možda nedostaje neki šav.

Ako vaš pas ima zavoj ili bandaž, proveravajte svaki dan da li je suv, čist i da li se oseti neprijatan miris.Bandaž može ostati suv i čist ako preko njega stavite plastičnu kesu kada psa izvodite napolje u šetnju.

Terapija

Ako vaš pas treba da dobija lekove, pažljivo pratite instrukcije koje Vam je dao veterinar. Uvek dajte lekove onoliko dugo koliko je veterinar to propisao, čak i kada izgleda da je Vašem ljubimcu ranije dobro.

Pomoć

Nikada se ne ustručavajte da pozovete veterinara, ako mislite da pas možda ima neki problem. Na ovaj način možete pomoći da se primete i spreče komplikacije pre nego što postanu ozbiljne

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *