Kako se pravilno mazi pas?

Kako pravilno maziti psa? Možda vam ovo pitanje zvuči čudno ili ćete pomisliti da je veoma glupo, ali ukoliko pročitate tekst videćete da ima smisla. Naime, krenumo od toga da je svaki pas jedinstven i da uživa dok ga mazite, ali samo po omiljenom delu tela. Neki psi vole da ih matize ispod vrata, neki vole češkanje po stomaku, a pojedini uživaju kada ih gladite po glavici.

Zato sledite ova uputstva…

Prvo pravilo glasi – nikada nemojte maziti psa koji ne inicira kontakt sa vama. Ovo je posebno važno naučiti decu koja često prilaze psima.cocacola_mananddog_featured

Pozovite psa da vam priđe i čučnite kako ne biste izgledali preteće. Nemojte pokušavati da mazite nepoznatog psa odmah nakon što ste se “upoznali”. Dozvolite mu da vam omiriše ruku, a zatim ga pomazite oko ušiju.

 

Izbegavajte da psa gledajte pravo u oči ili da se nagnete iznad njega. Zapravo u psećem svetu to znači mu pretite ili ste agresivni. Takođe, skinite naočare za sunce, kako bi pas utvrdio da li ste mu prijatelj ili ne.

Spremni za maženje!

Većini pasa najviše prija kada ih mazimo po grudnom delu, ramenima i u dnu vrata. Kada mazite ljubimca, počnite sa bočnih strana, pre nego po glavi.

Takođe, psi vole kada im češkamo koren repa, ispod brade i gornji deo vrata, ali zato većina njih ne voli da im dodirujemo njušku, uši, noge, šape i rep.

 

Postavite ruku na područje gde pas voli da se mazi i pomerajte prste u smeru krzna, slično kao kada masirate i češate.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *