Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Kako pravilno iseći psu nokte

Nokti kod odraslih pasa, za razliku od onih kod štenaca mogu biti izuzetno debeli i tvrdi. Posebno je to čest slučaj kod starih pasa velikih rasa.

Sa negom noktiju kod pasa započinje se već od prvog dana kada štene stigne u novi dom. Pri prvoj poseti veterinaru, većina vlasnika postaviti će pokoje pitanje o malim, oštrim noktićima. Neretko su ruke vlasnika, posebno dece, prepune tragova koje te male kandžice ostave na koži tokom igre.

Svako zdravo štene dobar deo dana provesti će u igri, pri čemu će jednako orno koristit i oštre, mlečne zube, ali i šapice …

U uzrastu od dva meseca prvi put sečemo nokte. U tu svrhu koristimo posebne makaze, kojima nokat skratimo. Nokti kod štenaca su vrlo mekani, pa umesto specijalnih makaza možemo koristiti i običnu grickalicu za nokte.

Kada su nokti beli, mnogo je lakše proceniti do kuda se sme odrezati jer je krvna žila vidljiva. Kod crnog nokta žilu ne možemo videti, pa je potrebno određeno iskustvo kako bi se dobro procenilo koliko se sme odseći.

Mnogi vlasnici kućnih ljubimaca to rade sami, a neki radije prepuštaju taj posao veterinarima ili grumeru. U većini slučajeva psi kod kuće nisu oduševljeni ovakvim tretmanom, a i ako vlasnik reže nokte, nema ko držati psa. Stoga se to lakše obavi kod veterinara – u dvoje. Kraćenje noktiju nije bolno, kratimo samo vrh nokta koji nije prokrvljen.

Neretko se psi jako opiru sečenju noktiju, jer je većina pasa osetljivo čim im se diraju šapice. Najčešće se radi o psima koji nisu navikli na postupak skraćenja noktiju, jer im se je to počelo raditi tek kada su već bili odrasli.

Nokti kod odraslih pasa, za razliku od onih u štenadi, mogu biti izuzetno debeli i tvrdi. Posebno je to čest slučaj kod starih pasa velikih rasa. Tada bez pravog alata, sečenje nokta nije nimalo jednostavno.

Nakon korekcije dužine nokta makazama, preporučujemo blago turpijanje nokta, naravno, ukoliko pas ima toliko strpljenja. Nakon makaza, nokat ponekad ostane oštar, a turpijanjem se to značajno ublaži.

Posebnu pažnju treba posvetiti noktima tzv. “Petog” prsta na prednjim pa i zadnjim nogama, jer oni ne dotiču pod pri hodu, pa mogu narasti vrlo veliki i urasti u kožu.

Za većinu pasa korekciju noktiju preporučujemo da se radi na svaka dva do tri meseca. Naravno, ovaj postupak nije neophodan baš svim psima. Psi koji su dovoljno teški da sopstvenom težinom pri hodu “izbruse” nokte, nikada ih ne moraju rezati. Izbrusiti će ih u šetnji po asfaltu i betonu. Ukoliko šetaju po šumi i samo po mekšem tlu, može se dogoditi da je i većem psu potrebno korigovati dužinu nokta.