Kako pravilno da koristite ampule protiv krpelja

Tržište je danas preplavljeno velikim brojem različitih preparata koji su namenjeni zaštiti pasa od spoljnih parazita odnosno krpelja i buva. Postoje i sredstva koja imaju značajno širi spektar delovanja.

Vlasnici pasa mogu da biraju, a na raspolaganju su im preparati u obliku sprejeva, ampula, ogrlica, šampona pa i medaljona. Izbor zaštitnog sredstva uveliko će zavisiti od navika i načina života vašeg psa kao i od vrste njegove dlake.

Može se reći da su preparati u obliku ampula (spot on aplikacija) vlasnicima nekako najdraži.

Vrlo su delotvorni, a njihova je aplikacija jednostavna. Upravo zbog jednostavnosti aplikacije često se zanemari čitanje uputstava, što dovodi do greške u načinu na koji sredstvo koristimo, a tako i do smanjenja njegove delotvornosti.

Kako da ne dođe do greške?
Prvenstveno trebalo bi odabrati ampulu za tačnu kilažu psa. Ukoliko je ampula slabija, neće biti delotvorna. Ovo je česta greška u odabiru jačine spota, pri čemu ulogu igra i cena – ampula za manju kilažu je jeftinija.

Većina ovih sredstava ne sme se aplicirati na mokru životinju, a preporuka je i da pas ne bude mokar dva dana pre i dva dana nakon aplikacije spota.

Jedna ampula namenjena je jednoj aplikaciji. To znači da treba potrošiti sav sadržaj ampule odjednom. Dlaku treba razmaknuti i sredstvo staviti na kožu po uputstvima proizvođača.

Pojedine ampule predviđene su isključivo pse, a otrovne su za mačke! Često dolazi do trovanja mačaka, jer vlasnici deo ampule namenjene psu nakapaju i na macu.

Naravno, na sredstvu je jasno naznačeno da ne sme na mačke, pa je čitanje uputstava zaista važno. Većina ampula pruža zaštitu u periodu od 4 nedelje. Oko ovoga su vrlo česte zablude.

Naime, ampule se prodaju na komad. Kako su u pakovanju 3 ili 4 ampule, na kutiji će pisati da je to zaštita za 3 ili 4 meseca.

Ali taj se podatak odnosi na celo pakovanje, a ne na pojedinačnu ampulicu.

Postoje spotovi namenjeni psima koji ne deluju na krpelje već samo na buve. Obično su jeftiniji od onih namenjenih zaštiti i protiv buva i krpelja, pa privuku vlasnike prvenstveno zbog cene.

Svakako pre kupovine dobro pročitajte uputstvo ili se raspitajte kod prodavca da kupujete pravu stvar, odnosno da vašem psu treba zaštita samo protiv buva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *