Kako pravilno da koristite ampule protiv krpelja

Tržište je danas preplavljeno velikim brojem različitih preparata koji su namenjeni zaštiti pasa od spoljnih parazita odnosno krpelja i buva. Postoje i sredstva koja imaju značajno širi spektar delovanja.

Vlasnici pasa mogu da biraju, a na raspolaganju su im preparati u obliku sprejeva, ampula, ogrlica, šampona pa i medaljona. Izbor zaštitnog sredstva uveliko će zavisiti od navika i načina života vašeg psa kao i od vrste njegove dlake.

Može se reći da su preparati u obliku ampula (spot on aplikacija) vlasnicima nekako najdraži.

Vrlo su delotvorni, a njihova je aplikacija jednostavna. Upravo zbog jednostavnosti aplikacije često se zanemari čitanje uputstava, što dovodi do greške u načinu na koji sredstvo koristimo, a tako i do smanjenja njegove delotvornosti.

Kako da ne dođe do greške?
Prvenstveno trebalo bi odabrati ampulu za tačnu kilažu psa. Ukoliko je ampula slabija, neće biti delotvorna. Ovo je česta greška u odabiru jačine spota, pri čemu ulogu igra i cena – ampula za manju kilažu je jeftinija.

Većina ovih sredstava ne sme se aplicirati na mokru životinju, a preporuka je i da pas ne bude mokar dva dana pre i dva dana nakon aplikacije spota.

Jedna ampula namenjena je jednoj aplikaciji. To znači da treba potrošiti sav sadržaj ampule odjednom. Dlaku treba razmaknuti i sredstvo staviti na kožu po uputstvima proizvođača.

Pojedine ampule predviđene su isključivo pse, a otrovne su za mačke! Često dolazi do trovanja mačaka, jer vlasnici deo ampule namenjene psu nakapaju i na macu.

Naravno, na sredstvu je jasno naznačeno da ne sme na mačke, pa je čitanje uputstava zaista važno. Većina ampula pruža zaštitu u periodu od 4 nedelje. Oko ovoga su vrlo česte zablude.

Naime, ampule se prodaju na komad. Kako su u pakovanju 3 ili 4 ampule, na kutiji će pisati da je to zaštita za 3 ili 4 meseca.

Ali taj se podatak odnosi na celo pakovanje, a ne na pojedinačnu ampulicu.

Postoje spotovi namenjeni psima koji ne deluju na krpelje već samo na buve. Obično su jeftiniji od onih namenjenih zaštiti i protiv buva i krpelja, pa privuku vlasnike prvenstveno zbog cene.

Svakako pre kupovine dobro pročitajte uputstvo ili se raspitajte kod prodavca da kupujete pravu stvar, odnosno da vašem psu treba zaštita samo protiv buva.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *