Kako pomoći psu? Detaljan opis oživljavanja

Nikad ne znate kada će vašem ljubimcu zatrebati pomoć. U nekim situacijama pas može da bude životno ugrožem a evo kako da mu pomognete. Stručnjaci kažu da pre nego što počnete sa oživljavanjem, budite 100 posto sigurni da je pas bez svesti (ne diše i ne oseća se puls). Nežno dodirnite životinju i pokušajte da je probudite…

Psi, mačke i druge životinje mogu biti žrtve nesreće koja će možda zahtevati prvu pomoć veštačkim disanjem ili kombinacijom veštačkog disanja i masaže srca.

Postupak reanimacije za pse vrlo je sličan postupku reanimacije za ljude.

Foto:buddhadog

Ako ste pronašli psa koji nije vaš, lagano je dodirnite nogom ili nekim predmetom (štap) kako biste, u slučaju da je životinja pri svesti, izbegli povrede poput ugriza.

Abeceda oživljavanja – ABC

ABC je međunarodno priznata skraćenica stvorena zbog lakšeg pamćenja redosleda mera oživljavanja.

A – proverite disajne puteve; engl. airvai

Životinja je možda bez svesti usled gušenja. Polegnite životinju tako da je desna strana tela na tlu. Istegnite vrat i glavu psa tako da potiljak i leđa čine ravnu liniju kako bi omogućili lakši prolaz vazduha.

Gurnite prste duboko u ždrelo, izvadite jezik i proverite ima li u ždrelu nečega što psu onemogućava disanje – predmet, slina, ostaci hrane, sadržaj želuca ako je pas povratio.

Slina je lepljiva i klizava, pa je jezik najlakše izvaditi ako ga uhvatite maramicom ili krpom (rub majice, papirni ubrus …). Imajte na umu da se duboko u ždrelu nalazi podjezična kost koju ne smete povlačiti jer možete ozbiljno povrediti životinju.

B – proverite da li životinja diše; engl. breathing

Nakon postupka A (istegli ste glavu i vrat, proverili ždrelo i izvadili jezik), može se desiti da životinja počne da diše sama od sebe.

Pratite dizanje i spuštanje grudnog koša, primaknite glavu ustima i njušci i osluhnite da li životinja diše. Ako ne primećujete znakove disanja, proverite cirkulaciju (C) i počnite sa davanjem veštačkog disanja.

C – cirkulacija (masaža srca i veštačko disanje); engl. circulation

Otkucaje srca možete proveriti tako da dlan lagano položite na grudni koš odmah iza laktova, a puls se najbolje može osetiti u području prepona na bedrenoj arteriji.

Ako osetite vrlo slabe otkucaje, životinja je verovatno u stanju šoka. U tom slučaju životinji možete dati veštačko disanje bez masaže srca.

Ako su puls i otkucaju srca slabi, ali životinja ne diše započnite sa veštačkim disanjem ali ne i sa masažom srca (KPR)

Ako pulsa i otkucaja nema i pas ne diše, tada započnite sa kombinacijom veštačkog disanja i masaže srca (KPR).

Normalan broj otkucaja srca možete izmeriti na zdravoj životinji tako da izbrojite broj otkucaja unutar 15 sekundi i pomnožite sa četiri. Broj otkucaja srca varira, zavisno o tome koliko je životinja aktivna ili uzbuđena.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *