Kako pomoći psu da pregrmi starost?

Kako godine prolaze i kako mu se približava starost, pas sve više počinje da se boji, pa su mu potrebni vaša pažnja i ohrabrenje.

Pomozite ljubimcu da pregrmi starost

Foto: Shutterstock

Koliko god kroz život vaš pas bio hrabar, sada se to verovatno promenilo. Ovo ne mora da vas čudi jer je to normalno i jedino što vi treba da uradite kako bi vaš pas bio srećan jeste da mu posvetite više pažnje i sigurnosti.

U starosti će ga sve češće boleti zglobovi, što je i normalno, pa zbog toga treba da tražite od veterinara da vam prepiše adekvatnu terapiju. Kako biste te bolove u zglobovima sprečili, bitno je da svom psu dajete dodatke uz hranu koji poboljšavaju stanje zglobova. Naravno, potrebno je i da prilagodite ishranu potrebama psa, imajući u vidu da mu ni zubići nisu kao što su nekad bili!

Isto kao i ljudi, kada psi ostare, zaboravljaju neke uobičajene stvari iz svog života, kao recimo neka od pravila ponašanja, a umeju da zaborave i ljude koje poznaju. Vi ih morate u tim trenucima ohrabrivati i pomagati im da se sete. Ipak, najvažnije je da starim psu pružite dovoljno ljubavi, čak i više nego što ste mu pružali kroz život jer mu je to sad važnije nego pre.

Starenjem pas počinje da gubi sluh i vid, a na vama je da ove promene primetite na vreme i da pre nego što se to dogodi pripremite svog psa na to. Dok ne izgubi sluh u potpunosti, naučite ga da vas primeti kada ga zovete tako što ćete mu uvek pokazivati jedno te istu radnju. Na taj način će znati kada ga zovete, pa čak i onda kada u potpunosti izgubi sluh. Ukoliko dođe do gubitka vida, olakšajte mu život u stanu. Nemojte stalno premeštati nameštaj, nego neka on uvek bude na istom mestu kako bi se pas bolje snašao.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *