Kako poboljšati šetnje sa psom?

Dozvolite svom psu da izvuče najviše što može iz svojih izlazaka. Dajte mu vremena da oseti svaki miris koji ga zanima. Sporije šetnje posebnu mnogo znače starijim psima koji teže hodaju.

Psi putem mirisa saznaju mnoge njima zanimljive stvari – ko je gde bio, šta se tamo događalo… Psi od njušenja svoje okoline dobijaju mentalnu stimulaciju pa su automatski zadovoljniji i smireniji kad se vrate kući.

Obraćajte pažnju

Šetnja je vreme koje provodite sa svojim psom, pa pokušajte da obratite pažnju na njega. Kod pasa se često javljaju prvi znakovi lošeg ponašanja kada se osećaju zanemareno.

Psi od svog vlasnika traže pažnju i za njih je svaka povratna informacija poseban događaj koji ih čini srećnim. Ako vlasnik prečesto zanemaruje psa, i pas će vremenom početi da zanemaruje svog vlasnika.

Pronađite nešto zanimljivo što ćete raditi tokom šetnje i pokušajte to vreme aktivno da provedete sa svojim ljubimcem, umesto da ste samo fizički prisutni. Možda je pametno ostaviti mobilni telefon kod kuće kako vam ne bi odvratio pažnju sa psa.

woman-walking-dog-through-park1

Probajte nešto novo

Rutina nije dosadna samo ljudima već i psima, pa ako šetate svog ljubimca uvek istim putem u isto vreme, nije čudno ako ste oboje nezadovoljni. Promenite rutu, a možda i vreme šetnje, ili možda čak posetite neko mesto koje dozvoljava ulazak ljubimcima.

Budite društveni

Tokom šetnje psi mogu lako da održavaju svoje društvene veštine. Naravno, nije nužno da svaki put kad vidite drugu osobu koja šeta psa stanete i razgovarate s njom, ali nije loše dozvoliti psima da se bolje upoznaju kad se mimoilaze.

Pse je najbolje upoznavati u parku bez povoca. Ako imate prijatelja koji takođe ima psa, možda biste mogli u zajedničku štetu.

Dodajte neku vežbu u šetnje

Ako dodate malo fizičkog izazova svojim šetnjama, učinićete ih zanimljivijim, a i to će pomoći svima koji imaju problema s viškom kilograma. Šetnje su generalno dobre za zdravlje, a posebne vežbe stvaraju prijatne mentalne izazove za psa.

U slučaju da se odlučite za aktivniju šetnju, pre nego što počnete s njom, posavetujte se s veterinarom (a možda i svojim lekarom), kakve vežbe su najbolje za ljubimca. Hodanje uzbrdo i hodanje po pesku dodaju težinu hodanju, a razne prepreke mogu da predstavljaju zanimljiv izazov za psa.

Izvor: Tportal

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *