Kako pas utiče na vaše zdravlje?

Kad nakon napornog dana na poslu ili školi dođete kući, a oni vas dočekaju, veselo mašući repom i skačući od sreće i uzbuđenja što vas vide. Vlasnicima pasa ovaj scenario zvuči poznato, a onima koji tek razmišljaju o psu kućnom ljubimcu tek će postati deo svakodnevice.

Portal care2.com piše kako psi utiču na zdravlje vlasnika ?!

Stres eliminator
Istraživanja su pokazala da druženje sa ljubimcima smanjuje stres kod ljudi. Zato ne treba da se čudite, jer su se psi koristili kao terapija u bolnicama, ali sve češće terapeutske pse viđamo i po drugim ustanovama (npr. školama, fakultetima i staračkim domovima) gde ljudima pomažu da prebrode stresne situacije.

Lek za depresiju
Brojne studije pokazuju da psi pozitivno utiču u lečenju depresije i anksioznosti. Vlasnici druženjem sa ljubimcima naime zaboravljaju na negativne misli i situacije.

Takođe, vlasnik koji ima psa o istom se mora brinuti što mu daje osećaj odgovornosti prema živom biću, a to pacijentima obolelim od depresije diže nivo samopoštovanja.

Psi utiču na samopouzdanje ljudi
Stidljivi ste i teško ostvarujete kontakte s ljudima? Zato je tu pas koji će umesto vas napraviti prvi korak i upoznati vas sa mnogim ljudima koje da niste vlasnik psa nikad ne bi upoznali. Zahvaljujući psima stvorena su mnoga prava prijateljstva.

pas ljudi

Takođe, vlasnici pasa društveniji su što je prednost za primer penzionere koji družeći se sa drugim vlasnicima imaju kvalitetniji društveni život što svakako utiče na njihovo psiho-fizičko zdravlje.

Opšte stanje organizma
Da se ​​razumemo! Pas će vlasniku doneti mnoge prednosti, ali samo ako će se vlasnik o istom brinuti na odgovarajući način. Da ništa drugo ne radi nego sa psom šeta tri puta dnevno po pola sata vlasnik će zadovoljiti potrebe za fizičkom aktivnosti.

Istraživanja su pokazala da se vlasnici pasa u proseku kreću 300 sati nedeljno, skoro duplo više u odnosu na osobe koje nemaju psa.

Kretanje, boravak na svežem vazduhu, druženje sa psima i ljudima … svi preduslovi za kvalitetniji život su tu. Ipak, ne brinete li se o ljubimcu na odgovarajući način život sa ljubimcem mogao bi vam postati stresan.

Srčani problemi
Druženje sa psima utiče na srce i to u pozitivnom smislu. Naime, kao što smo naveli vlasnici ljubimaca više se kreću čime se prevenira dobijanje srčanih bolesti. Takođe, druženje sa ljubimcem pozitivno utiče na krvni pritisak.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *