Kako pas uči kroz igru sa vlasnikom?

Kroz igru učimo psa da koristi sva svoja čula, a zašto u igri ne bi uživali zajedno, igrajući žmurke. Sakrijte se negde u kući ili napolju i pozovite vašeg psa. Kad čuje svoje ime, trebao bi osluškivati, gledati u pravcu odakle dolazi zvuk i koristiti njuh kako bi vas locirao. Kada vas pronađe, veselo ga pohvalite i nagradite. Igra žmurke pomaže da pas obraća više pažnje na vas.

Kopanje mnogi vlasnici smatraju nepoželjnim ponašanjem, pogotovo ako imate lepo uređeno dvorište. Psi vole kopati jer vole da istražuju ili pak da bi za vreme toplijih dana pronašli hladnije mesto na koje mogu leći. Omogućite psu jedno mesto u dvorištu na kojem može kopati (peščanik) i nagrađujte ga kada kopa samo na tom mestu. Da bi mu pomogli da nauči kopati na određenom mestu, zakopajte u peščanik njegove omiljene igračke ili poslastice.

Donošenje predmeta je zabavna, energična igra odlična za traganje i vežbanje opoziva. Uz lagan trening i korišćenjem pozitivnih podsticaja većina pasa zavoleće će ovu igru i naučiće da donosi predmete koje bacate.

Donošenje podstiče psa da pogledom traži i potom lovi predmet. Ako bacate predmet u visoku travu ili grmlje podstičete psa da koristi i čulo mirisa. Ako vaš pas uživa u tome da zgrabi predmet i beži od vas prihvatite to kao igru, zadajte “naredbu” poput “Uloviću te!” I počnite ga loviti.

Igra lovaca! Psi uživaju u takvoj igri i obično je sami počnu inicirati. Nakon nekog vremena kada pas počne inicirati igru vije sedite i ignorišite ga. Obično tada pas dolazi do vas i gurka vas igračkom koju želi da mu bacite. Pozovite ga i ponudite mu nagradu. Da bi uzeo nagradu mora ispustiti igračku. Ponovno započnite igru vije i čekajte psa da vam ponovo priđe i inicira igru. Na taj način učita psa željenom ponašanju pozitivnim podsticanjem bez kažnjavanja. Ukoliko kaznite psa zato što je pogrešio ili zato što nije napravio ono što ste u tom trenutku zamislili, vrlo je verovatno da će pas povezati kaznu s igrom i oklevati pri sledećem pozivu na igru ili se uopšte više neće hteti igrati na taj način.

Igračke za pse koje potiču fizičku i mentalnu aktivnost:

Frizbi – koristi se kako bi se podstaklo traženje i praćenje pogledom, potera i donošenje.

Kong – igračke od čvrste, pune gume sa šupljinom koju možemo puniti hranom ili poslasticama. Posebno su korisni kada učimo psa da ostane sam – napunimo nekoliko igračaka hranom ili poslasticama i pas će biti preokupiran vađenjem poslastica iz šupljine što smanjuje stres i sprečava dosadu.

Kocke sa šupljinom – obično napravljene od tvrde plastike sa šupljinom koju napunimo poslasticama. Pas pomoću pokušaja uči kako okrenuti kocku da bi iz nje ispala poslastica.

Kanapi za potezanje – odlični za čišćenje zuba. Takođe podstiču lov i plenski nagon. Odlične su za izgradnju poverenja, ali morate psa prethodno naučiti da pušta na zahtev.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *