Kako pas reaguje na trudnoću?

Da li znate kako pas reaguje na ljudsku trudnoću? Neki od njih će reagovati kad god je neko od članova porodice u drugom stanju. Ovo se verovatno dešava zbog njihovog veoma oštrog čula, skoro kao što je vančulna percepcija (ESP) za čoveka.
Trudnoća nije šala, a posebno ne za ženu koja je proživljava.

Javljaju se određene promene raspoloženja, kao i druge kao što su fizičke i psihičke. U jednom trenutku, pošto ima odlična čula, pas će početi da oseća ove promene. Nivo osetljivosti na ove promene varira u odnosu na rasu. Neki će izgledati kao da nisu mnogo zainteresovani za trudnoću, do će drugi tumarati okolo i imati određene reakcije. Mnogi će reagovati samo na promenu mirisa garderobe žene koja je u drugom stanju (mogu osetiti hemijske promene koje se dešavaju unutar ženinog tela prilikom trudnoće).

trudnoca i pas

Ovom prilikom svaki pas će se ponašati drugačije. Ima onih koji neće reagovati, a ima i onih koji će promeniti svoje ponašanje prema vlasniku (posebno ako za gazdu smatraju žensku osobu). Neki će početi više da reže i ponašaće se vise zaštitnički prema vlasniku i njihova raspoloženja će se menjati. Drugi će početi da prate svaki njen korak.

Iako je trudnoća stres i za psa, postoje i načini da se ova situacija reši. Ako je pas dobro dresiran, biće lakše rešiti i samu situaciju. Jedan od načina jeste da postavite jasne granice i pravila ponasanja u kuci, ili kada idete bilo gde sa psom. Probajte sa jednostavnim komandama i pomozite mu da se fokusira kada se ove situacije pojave. Kada vlasnik jednom preuzme kontrolu nad određenom situacijom, pas će se osećati mnogo lakše i tenzije će nestati.

Od ključnog je značaja da vašem psu pomognete da se oslobodi stresa pružajući mu dodatnu negu da obratite više pažnje na njegove emotivne potrebe. Veoma je važno i da pas ostane smiren u ovim situacijama, kako bi se izbegle određene neprijatnosti. Sve je u pripremi psa na bebu i treba dobro planirati kako bi se pripremili za period koji će biti prepun emocijama. Većina trudnica doživljava emocionalne stresove i to će se verovatno odraziti i na psa. Upravo zato je važno da bude dresiran, kako bi bio u stanju da opusten dočeka novog člana porodice.
Kad imate makar i predstavu kako će vaš pas reagovati na trudnoću, onda ćete biti spremniji i znati kako da reagujete u datom momentu. Prosto, znaćete šta treba da uradite kako bi izbegli da problem postane ozbiljniji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *