Kako pas pokazuje da ne želi svađu

Psi ne govore i nemaju malu belu zastavu vezanu za rep kada ne žele da se sukobe, ali oni imaju svoje načine kojma pokazuju miroljubivost…

Ležanje na leđima

Kad se pas prevrne na leđa i pokaže svoj stomak, to je znak potpune predaje. Ipak, to nije poziv da ga dirate po tom delu tela. Neki psi ne vole maženje po stomaku, a neki nemaju ništa protiv. Važno je znati kakav je karakter psa.

Kad se psi na takav način predaju, uglavnom nisu oduševljeni ako neko stane direktno iznad njih. Za pse je to jednostavno znak da ne žele svađu pa će možda čak i zarežati ako neko pokuša da zakorači preko njih.

Vršenje nužde pri susretu

Pretpostavljamo kako ovo nije česta pojava, ali neki psi će malo urinirati kad uđete u njihov dom. Uglavnom će saviti rep među noge, izbegavati pogled, a mogu se čak i prevrnuti na leđa, pa zatim malo urinirati.

To je takođe samo još jedan od načina na koji psi pokazuju da se odriču kontrole, te da nisu opasni. Štenci su ti koji će se najčešće tako ponašati, dok je to, naravno, kod odraslih pasa nepoželjno ponašanje i zaslužuje posebnu pažnju.

Spuštanje ušiju unazad

Kad je pas opušten, uši su mu uglavnom usmerene u vis i okrenute prema napred. Ali ako je napet, takav položaj ušiju znači da je spreman na moguće probleme.

Potpuno spuštanje ušiju unazad kod psa može značiti da je u strahu ili da je pod stresom i  da istovremeno ne želi sukob. Kod nekih je pasmina (španijel, pudla) teško prepoznati jesu li uši spuštene unazad zbog oblika i položaja ušiju, ali još uvek je moguće to prepoznati na mestu gde uho izlazi iz glave.

Zubati osmeh

Kad pas goste dočekuje zubatim osmehom, verovatno zapravo pokazuje da je miroljubiv. Psi koji se tako ponašaju uglavnom se kreću malo pogrbljeno s repom među nogama, izbegavaju direktan pogled u gosta te često na brzinu ližu usta.

Takvo ponašanje znak je nesigurnosti, ako pas na taj način priđe gostu, to znači da želi miroljubivi kontakt s njim.

Kad pas pokazuje zube, a mršti se i ima naboranu njušku, to je znak agresivnosti i najbolje mu je ne prilaziti.

Rep među nogama

Psi koji su zbog nečega nesigurni uglavnom to pokazuju repom među nogama ili nervoznim brzim mahanjem repa koji se nalazi nisko. Šta je pas zabrinutiji, to će mu rep više biti uz telo među nogama.

Izbegavanje pogleda

Direktan pogled u oči druge životinje u svetu pasa može značiti izazov. Stoga možete biti sigurni da pas ne želi sukob s vama kad vas ne želi pogledati u oči.

Lizanje njuške

Psi koji drugog psa pozdravljaju poljupcem zapravo mu se predaju i pokazuju poštovanje. Prići će mu spuštene glave i izbećiće mu pogled i lagano mu polizati njušku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *