Kako pas koristi mala lukavstva kad nešto “zabrlja”

Svaki dan možemo da primetimo koliko su naši psi lukavi u nekim situacijama.

Poznate su nam situacije kad se vlasnik sprema da izađe napolje, a pas mrzovoljno zevne samo zato što zna da će se gazda brzo vratiti.

Suprotno tome – kada vlasnik namerava da prošeta psa i oblači kaput, pas oduševljeno počinje da skače oko njega, nestrpljivo očekujući izlazak.

Ipak, svaki logičan zaključak psa nije stvarno logičan sa naše tačke gledišta. I to onda kada pas neki uspešan doživljaj koristi kao gest smirivanja.

Puppy getting in trouble

Primer: s mukom ste uspeli da ga naučite da se baca na leđa po komandi. Onda, jednog dana, biva uhvaćen u krađi šnicle sa stola, a on se odmah baca ne leđa prevrće se. Jer, po našem izrazu lica video je da nismo zadovoljni, pa se setio kako da nas odobrovolji – kao uvek kada posluša komandu da se baci na leđa.

S njegove tačke gledišta logično je da pokazuje znake smirivanja koje i mi ljudi razumemo što on zna iz svog iskustva.

Samo što mi drugačije razmišljamo i u tom slučaju ne razumemo šta tim gestom hoće da kaže. Tada imaju sreće oni psi čiji vlasnici ne umeju drugačije, već da reaguju zabavno, ili su dirnuti. A nesreću imaju oni psi čiji vlasnici krađu, a i vaspitavanje psa shvataju suviše ozbiljno, pa ih kažnjavaju. Posle toga biće potrebno više vremena da pas ponovo stekne poverenje u ljude i njihov govor simbolima. Zato treba biti oprezan sa kažnjavanjem i dobro razmotriti postupke psa.

Psi kajanje pokazuju na razlicite načine.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *