Kako odobrati štene, a da je baš za vas?

Konačno ste dobro razmislili i doneli pravu i konalnu odluku da kupite ili još bolje usvojite štene. Ako ste rešili da ga kupite, postavlja se pitanje kako da odaberete štene u leglu?

Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći u odabiru psa:

– Kada odete po štene, prosto ne znate koje da uzmere, savet je da ne birate ni najmanje ni najveće štene u leglu.

– Ne uzimajte štene koje već u uzrastu od 2 meseca izgleda kao odraslo. Štene se menja i mora proći kroz nekoliko faza svog razvoja i oblika.

– Nikako ne uzimajte štene koje stoji po strani i koje vas gleda tužnim okicama. Postoji velika verovatnoća da je bolesno i puno glista.

– Zato odaberite veselo i živahno štene koje će vas gledati pravo u oči i neće pokazivati strah. Kada odete po štene, poigrajte se sa njima, bacajući im štap. Uočićete njihove psihičke sposobnosti prema kojima se dele u tri grupe:

stene1

U prvoj grupi su kučići kolebljivci, koji bi za štapom rado potrčali, ali ne znaju da li smeju ili im to izgleda opasno. Ne uzimajte ovakvu štenad.

U drugu grupu spadaju živahni štenci koji će pokazati mnogo takmičarskog duha, gurati se međusobno u želji da prvi stignu do štapa i ljubomorno ga čuvati zubima od ostalih. Ovakvi šteni mogu doći u obzir.

U treću grupu spada jedno ili nijedno štene u leglu. To je štene koje će zajedno sa ostalima potrčati za štapićem, ali će za vrlo kratko vreme shvatiti da će se štapić odbiti od zida i otići u drugom pravcu. On sada trči u drugom pravcu i hvata štapić. Ovo štene je pravo štene za vas i njega treba izabrati.
Njegova inteligencija je garancija da ćete ukoliko odaberete njega, dobiti pravog prijatelja koji će razumeti svaku vašu misao i svako vaše raspoloženje i prema tome se vladati.

Zapamtite, nije važna telesna građa psa, ni nagrada na izložbi. Najvažnije je da vas pas razume i da zna da pruži ljubav, sreću i radost svim ukućanima.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *