Kako odabrati ime za psa i naučiti ga na njega?

Nabavili ste psa i sada bi trebalo da mu date ime. Sigurno znate da to nije samo zabavna i kreativna aktivnost. Ključno je i pri treniranju vašeg ljubimca i u velikoj meri utiče i na njegovu sigurnost i zdravlje.

Ako je ljubimac dobro naučio svoje ime, na njega će obraćati pažnju i ono će ga dovoditi u stanje povećane pažnje. Tako ćete moći da ga dozvate u slučaju opasnosti, blizu puta, velikog, agresivnog psa i slično.

Za podučavanje psa mačke da nauči svoje ime treba nešto vremena. Ljubimce koji su živeli usamljenim životom ili malo komunicirali s ljudima treba prvo naučiti da im se isplati da vas poslušaju.

Učenja pasa njihovim imenima traje od nekoliko dana do nekoliko nedelja, ali postupak je isti. Jednostavno morate odabrano ime povezati s pozitivnim iskustvom. To može biti mala, ali ljubimcu vredna nagrada (poslastica, maženje, igra u kojoj uživa).

Učinite to zabavnim i lakim iskustvom i imajte na umu da su pritom važni intonacija vašeg glasa i ponavljanje. Podučavajte ga veselim glasom i što češće ponavljajte njegovo ime, nakon čega odmah sledi nagrada.

Prvo će reakcija ljubimca na vaše dozivanje biti samo pogled uprt u vas, ali kasnije će početi i da se odaziva i prilazi vam na poziv.

Nauka u imenima pasa 

Psi na neke suglasnike reaguju jače nego na druge jer im privlače više pažnje, odnosno aktiviraju više audioreceptora u mozgu. To su “k”, “p” i “d”. Neki drugi, mekši konsonanti, uzrokuju slabiju moždanu reakciju.

Znamo da kratka, odrešita zapovest u uzlaznoj intonaciji podstiče motoričku aktivnost, tj. pokret, dok reči izgovorene dugo, polagano i mirno nemaju takav učinak.

Ljudi koji pse vode na takmičenja u spretnosti koja zahtevaju mnogo naredbi preferiraju kratka imena. Duga imena su nespretna za brza dozivanja i upozorenja pa ljubimcima obično treba nešto duže da ih nauče.

Takođe se ne preporučuje psima davati zastrašujuća imena koja bi ljude, kada ih na ulici dozivate, mogla uplašiti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *