Kako negovati upaljene šapice kod psa

Upalne promene na šapicama naziva se pododermatitis. Upravo u proleće ovaj se problem javlja češće nego u ostala godišnja doba.

Najčešće su zahvaćene prednje šapice, a posebno su skloni buldozi, bokseri i mopsa te oni psi koji inače pate od alergija. Bolesna koža je otečena, crvena, ponekad je natečena cela šapa.

Bolestan pas stalno liže šapicu, što dovodi do dalje iritacije kože i otpadanja dlake. Zavisno o stepenu upale i propratne boli javlja se šepanje. Interdigitalni ciste, koje izgledaju kao gnojni mehuri među prstima, nastaju kao posledica upalnog procesa i na dodir su tvrde, obično su okrugle, crvene i bez dlake. Mogu biti prisutne na samo jednom mjestu (obično je tada uzrok strano telo koje uđe u šapicu) ili u svim Interdigitalni prostorima na sve četiri šape.

U cistama se često nađe gnoj i ako se radi o takvom procesu, cista će pući (ili je veterinari otvore) a gnoj će iscurutu, no kanal se vrlo brzo zatvori i proces kreće ispočetka ako nismo odstranili uzrok upale.

česapiik

Radi se o kompleksnom, hroničnom oboljenju čije lečenje je ponekad frustrirajuće i za psa i za veterinara (jasno i za vlasnika).

Kada je uzrok lokalni faktor kao što je strano telo, trauma ili lokalna iritacija onda je lečenje relativno jednostavno i uspešno. Uzroci ovog problema su različiti iako promene, bez obzira na uzrok izgledaju jednako.

Šape su izložene mnogim štetnim uticajima okoline i to prednje šapice više nego zadnje. Među prstima se mogu nakupiti zrnca peska, grumeni zemlje, kamenje, sve to dobro slepljeno s dlakom. Upala može nastati i leti nakon hodanja po vrućem kamenju na plaži, od kontakta sa različitim materijama koje su iritantne za kožu (hemijska sredstva, cement u prahu).

Inhalacijski antigeni (atopija) takođe mogu izazvati Interdigitalni dermatitis. Prvi korak u lečenju je isključivanje nekih oboljenja koja mogu dovesti do pojave ovakvih kožnih promena. U našem podneblju često nastaju zbog nesrećnih popinog praseta, ali to je obično u prolećnim i letnjim mesecima.

Osim trave, bilo koje drugo strano telo (iverak, urastanje dlaka) koje se zalepi među prstiće uzrokovaće nastanak apcesa.

Osim stranog tela, uzrok može biti gljivična infekcija (retko, ali i na to treba posumnjati posebno ako antibiotska terapija nema efekta) zatim demodikoza (pododermatitis se može javiti nakon prebolele generalizovane demodikoze) sekundarna infekcija bakterijama zbog atopije.

Bakterijska infekcija ovih cisti je uvek sekundarna.
Osim navedenog mogući su i psihogeni dermatitisi – psi koji konstantno ližu šape bez nekog pravog uzroka (dosada, temperamentni psi – ovo često viđamo kod pudli, terijera, nemačkih ovčara).
Među prstima može nastati i prava dermoidna cista – kožna invaginacije u kojoj nađemo dlake i gnoj. Ponekad uzrok leži u nekoj sistemskoj bolesti kao na primer kod oboljenja štitne žlezde.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *