Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Kako negovati pseće uši?

German shephard dog laying

Pseće uši treba posmatrati tokom celog životnok vega vašeg ljubimca, iako je malo osnovnog održavanja zapravo sve što je potrebno kako bi uši bile čiste i zdrave.

Anatomija psa

Zbog zavrnutog oblika psećeg unutrašnjeg uva, paraziti i bakterije lako se sakriju i množe u njemu. To takođe znači da bilo kakav talog mora da nađe svoj put vani. Infekcije lako mogu da nastanu od zalutalih krhotina koje se skupe u svakodnevnoj šetnji i igri. Psi s alergijama su posebno ranjivi, kao i oni s dugim ušima, poput koker španijela i pudlica.

Rutinska nega

Redovno četkanje i nega trebalo bi da uključuje i pregled ušiju. To je naročito važno kod pasa koji proizvode više voska ili imaju više dlake unutar uva:

– Ako vam se unutrašnjost uva vašeg psa čini prljavom, očistite je štapićem za uši natopljenim u mineralno ulje. Ušne školjke pasa su osetljive, stoga dozvolite veterinaru da detaljno obavi pregled. Nemojte prečesto ili preduboko čistiti pseće uši jer to može izazvati iritaciju i nikada nemojte gurati nešto u ušni kanal svog psa.

– Ako vaš pas ima dlačice u uvu, podrežite ih vi ili pseći frizer na svakih nekoliko nedelja, pkako biste spričili njihovo petljanje.

German shephard dog laying

Mokro uvo?

Ako niste pažljivi, često kupanje i plivanje može dovesti do iritacije i infekcije. Kako bi se to sprečilo, pre kupanja stavite malo vatice psu u uši, pa ih svakako dobro i nežno prosušite nakon bilo kakvog dodira s vodom.

Ako je vaš pas sklon infekcijama unutrašnjeg uva, ulijte malo tečnosti namenjene čišćenju ušnih kanala. Specijalno za to namenjenu tečnost moguće je nabaviti u svim bolje opremljenim prodavnicama za kućne ljubimce.

Znakovi opasnosti

Ako primetite neke od sledećih simptoma, kontaktirajte veterinara:

– Curenje tečnosti iz uva

– Ružan miris

– Crvenilo

– Natečenost

– Suva koža

– Gubitak dlake

Takođe imajte na umu da smeđi ili crni vosak, i tamni – poput zrna kave, klasični su primeri mikroskopskih grinja. Jedino vam veterinar može to potvrditi i pomoći, pa nemojte odlagati veterinarske preglede.