Kako negovati pseće uši?

Pseće uši treba posmatrati tokom celog životnok vega vašeg ljubimca, iako je malo osnovnog održavanja zapravo sve što je potrebno kako bi uši bile čiste i zdrave.

Anatomija psa

Zbog zavrnutog oblika psećeg unutrašnjeg uva, paraziti i bakterije lako se sakriju i množe u njemu. To takođe znači da bilo kakav talog mora da nađe svoj put vani. Infekcije lako mogu da nastanu od zalutalih krhotina koje se skupe u svakodnevnoj šetnji i igri. Psi s alergijama su posebno ranjivi, kao i oni s dugim ušima, poput koker španijela i pudlica.

Rutinska nega

Redovno četkanje i nega trebalo bi da uključuje i pregled ušiju. To je naročito važno kod pasa koji proizvode više voska ili imaju više dlake unutar uva:

– Ako vam se unutrašnjost uva vašeg psa čini prljavom, očistite je štapićem za uši natopljenim u mineralno ulje. Ušne školjke pasa su osetljive, stoga dozvolite veterinaru da detaljno obavi pregled. Nemojte prečesto ili preduboko čistiti pseće uši jer to može izazvati iritaciju i nikada nemojte gurati nešto u ušni kanal svog psa.

– Ako vaš pas ima dlačice u uvu, podrežite ih vi ili pseći frizer na svakih nekoliko nedelja, pkako biste spričili njihovo petljanje.

German shephard dog laying

Mokro uvo?

Ako niste pažljivi, često kupanje i plivanje može dovesti do iritacije i infekcije. Kako bi se to sprečilo, pre kupanja stavite malo vatice psu u uši, pa ih svakako dobro i nežno prosušite nakon bilo kakvog dodira s vodom.

Ako je vaš pas sklon infekcijama unutrašnjeg uva, ulijte malo tečnosti namenjene čišćenju ušnih kanala. Specijalno za to namenjenu tečnost moguće je nabaviti u svim bolje opremljenim prodavnicama za kućne ljubimce.

Znakovi opasnosti

Ako primetite neke od sledećih simptoma, kontaktirajte veterinara:

– Curenje tečnosti iz uva

– Ružan miris

– Crvenilo

– Natečenost

– Suva koža

– Gubitak dlake

Takođe imajte na umu da smeđi ili crni vosak, i tamni – poput zrna kave, klasični su primeri mikroskopskih grinja. Jedino vam veterinar može to potvrditi i pomoći, pa nemojte odlagati veterinarske preglede.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *