Kako negovati psa po tipu krzna

Rase sa glatkim krznom
Rase sa glatkim krznom poput Kratkodlakog jazavičara, Dobermana ili Baseta poseduju kratko krzno sa malo ili bez poddlake. Ovaj tip krzna je najlakši za negu jer nema ućebavanja, ali glatko krzno ima specifične probleme linjanja. Za četkanje glatkog krzna koristite gumenu Curry četku da uklonite mrtvu dlaku i da biste ispolirali krzno, ili četku sa prirodnim čekinjama, ili rukavice za četkanje, češljajte u suprotnom pravcu rasta dlake, kako bi se u potpunosti otklonila mrtva dlaka i površinski sloj izumrle kože. Tom prilikom oslobađaju se prirodne masnoće kože, koje daju izuzetno lep sjajan I zdrav izgled krznu. Karakteristično za pse sa ovim tipom dlake je da ukoliko žive u stanu a nisu podvrgnuti specijalnim higijenskim tretmanima za odstranjivanje stare izumrle kože i dlake, stvaraju se neprijatni mirisi koje uzrokuju ostataci izumrle kože i prljavštine koju pas sakuplja u toku šetnje. Vičniji tome su psi koji žive u gradu, gde je vazduh suv i dodatno zagađen, što doprinosi izuzetnoj dehidrataciji kože. Obzirom da ciklus dlake kratkodlakih pasa traje 18-21 dan, kupanje ovih pasa preporučuje se šamponima za ovaj tip krzna, 1-2 puta mesečno uz pravilno iščetkavanje.

samoyed

Rase sa kratkim duplim krznom
Australijski govedar, Rotvajler i Labrador Retriver su primeri rasa koje imaju kratko, duplo krzno koje se sastoji od grubog, pravog krzna dužine otrilike od 1-2,5cm sa debelom, paperjastom poddlakom. Neke od ovih rasa, iako se smatraju kratkodlakim, imaće nešto duže izraženo krzno oko vrata, zadnjice i repa. Ovo krzno se lako održava iako ima masivno sezonsko linjanje. Slicker četkom četkajte suprotno od smera rasta dlake, a zatim po smeru rasta dlake – na taj način ćete odvojiti mrtvu dlaku i kožu. Posebnu pažnju posvetite području oko vrata i zadnjice, gde je poddlaka najgušća. Češalj može pomoći uklanjanju poddlake ovih područja. Tretman protiv linjanja je dobar za ovu vrstu krzna, ali nikako ne treba da zameni redovno četkanje. Kupanje ovim psima preporučuje se šamponima za ovaj tip krzna, 1-2 puta mesečno uz pravilno iščetkavanje.

Rase sa srednjim duplim krznom
Zlatni retriver, Norwegian Elkhound su rase sa srednjim duplim krznom koje se sastoji od grubog, pravog krzna dužine oko 2,5 – 6cm, koje može biti duže oko vrata, zadnjice i repa, stvarajući zastavice na lateralnim delovima ekstremiteta. Psi sa ovim tipom krzna zahtevaju često iščetkavanje, kako bi se odstranila poddlaka koja se linja. Slicker četkom četkajte suprotno od smera rasta dlake, a zatim u smeru rasta dlake – na taj način ćete odvojiti mrtvu dlaku i kožu. Posebnu pažnju posvetite području oko vrata i zadnjice, gde je poddlaka najgušća. Češalj može pomoći uklanjanju poddlake ovih područja.
Za ovaj tip krzna karakteristično je konstantno linjanje koje je dva puta godišnje intenzivnije. Kod ovih rasa preporučuje se kupanje odgovarajućim šamponima kao i upotreba balzama koji povećavaju hidrataciju dlake, umanjuju ućebavanje i pomažu češljanje i razčetkavanje.

pudlapopularnost

Rase sa dugim duplim krznom
Zbog dužine i količine krzna na rasama kao što su Čau Čau, Samojed i Newfoundland, proces groominga može biti naporan. Zato je potrebno držati se redovnog plana groominga kako bi psi bili u najboljem stanju. Dugo duplo krzno sastoji se od pravog, grubog krzna dužine oko 5-11cm, i može imati veću dužinu oko vrata, zadnjice i repa, stvarajući zastavice na lateralnim delovima ekstremiteta. Dobro očetkajte psa sa Slicker četkom, razdvajajući krzno i četkajući od kože prema spolja. Otklonite opuštenu poddlaku sa velikom Slicker četkom. Češljevi sa širokim zubcima i manje četke sa prirodnim čekinjama mogu se koristiti za manje rase, poput Pekinezera i Pomeranca . Koristite četku za rašćebavanje za velike ućebotine oko vrata, zadnjice i repa. Ili, groomer može izolovati i ukloniti ućebotine u salonu posebnim makazama za istanjivanje.

Psi sa ovim tipom krzna zahtevaju često četkanje da bi se uklonila izlinjala poddlaka i smanjila mogućnost čebanja krzna.Oni se kupaju jednom mesečno odgovarajućima šamponima i balzamima koji su obavezni za ovaj tip krzna.Za ovaj tip krzna karakteristično je mozaično linjanje koje je intenzivno dva puta godišnje,odstranjivanje mrtve dlake od vitalne je važnosti za zdravlje kože ovih pasa jer mrtva dlaka koju su folikuli odbacili ostaje upletena u krzno psa koje izrasta stvarajući sloj oko kože koji joj nedozvoljava da diše, što može prouzrokovati razne infekcije i ekceme.

koker

Rase sa dugim padajućim krznom
Tekstura krzna ovih rasa varira od grubog do svilenkastog krzna, zavisno od rase. Neke rase imaju duplo krzno, druge samo jedno krzno, ali sva prirodno duga krzna će padati ili visiti sa tela.
Rasa Apso, Maltezer i Avganistanski Hrt su izazov, jer nega dugodlakih rasa može biti nepraktična nekim vlasnicima. Njihovo dugo, obilno krzno se vrlo lako ućeba, što zahteva duge i česte tretmane u grooming salonu. Četka za rašćebavanje može pomoći, ali ponekad je nemoguće sačuvati krzno. Ukoliko je ovo slučaj, ućebani deo krzna, ili ponekad celo krzno, treba biti ošišano od strane profesionalca.
Alternativa ovome jeste da se krzno drži na kratkoj, praktičnijoj dužini.
Ova duga, ravna krzna zahtevaju delikatnu negu.Izložbeni psi sa ovim tipom krzna zahtevaju kupanje odgovarajućim šamponima,balzamima jednom nedeljno kao i zaštitu krzna uljima između dva kupanja, o proizvodima i načinu održavanja izložbenog padajućeg krzna obavezno se konsultujte sa Vašim groomerom, Pet trims i Casual styling ovih pasa zahteva kupanje na oko 15 dana i kompletan tretman jednom mesečno, ukoliko psa kupate sami kod kuće morate koristiti šampone i balzame koji odgovaraju ovoj rasi pasa i tipu dlake koju ima Vaš ljubimac.

english-setter

Rase sa polegnutim krznom
Irski Seter Gordon Seter, Američki i Engleski Koker Španijel poseduju krzno koje se sastoji od grubog, pravog ili malo talasastog polegnutog krzna sa dugim svilenkastim zastavicama. Može ali ne mora biti poddlake, i može biti retko ili obilno u zavisnosti od rase. Krzno tela je lako za održavanje, međutim duže zastavice koje prekrivaju noge, zadnjicu, stomak i rep psa se lako ućebavaju. Četkajte sa Slicker četkom, obraćajući pažnju na zastavice. Češalj koristite za problematična područja. Ukoliko ne uspete sami da rašćebate krzno, odvedite psa kod profesionalnog groomera da to učini.Kupanje se preporučuje jednom u 20 dana odgovarajućim šamponima i balzamima sa akcentom na hidrataciju zastavica i padajućeg dela krzna koji je prirodno izrazito suv i podložan ućebavanju.

Rase sa kovrdžavim krznom
Kerry Blue Terrier, Bišon i Pudla su rase koje imaju kovrdžavo krzno koje se sastoji od čvršćeg krzna i poddlake nalik vuni. Zajedno, ova dva krzna stvaraju gust ali mek pokrivač na psu. Krzno ovih pasa se šišanjem oblikuje za izložbu kako bi se postigao pravilan izložbeni profil. Mnogi vlasnici ovih pasa se opredeljuju za kratko šišanu frizuru zbog lakšeg održavanja.
Kod ovih pasa, pravilno gusto i čvrsto krzno će zadržati olinjale dlake, iz tog razloga izgledaće da se psi sa ovim tipom krzna ne linjaju. Zbog ovoga mnogi veruju da su pudle i druge rase sa gustim kovrdžavim krznom dobri psi za ljude koji imaju alergije. Ovi psi ukoliko se spremaju za izložbe kupaju se jednom nedeljno isto tako u cilju održavanja kvalitetnog izgleda kućnih frizura preporučuje se kupanje jednom u 15 dana ,odgovarajućim šamponima i balzamima koji su za ovaj tip krzna obavezni.
Ljubimca sa kovrdžavim krznom dobro četkajte sa fentle variety slicker četkom, obraćajući posebnu pažnju na delove koji se lako ućebavaju(predeo iza uha,ispod pazduha,predeo oko vrata na koji naleže ogrlica, ili delovi oko tela na koje naleže am za šetnju-koji bi trebalo izbegavati!). Ako je potrebno koristite češalj za rašćebavanje.

silihem terijer1

Rase sa čvrstim krznom
Specijalni tretmani su potrebni za održavanje čvrstog krzna rasa kao što su Kern terijer, Weste highland white terijer, Erdel terijer i Velš terijer. Čvrsto krzno se sastoji od oštrog, mrežastog polegnutog krzna i meke poddlake. Neke rase imaju čvrstu jaknu i svilenkaste zastavice što čini takve pse podložnim ućebavanju. Specijalni tretmani poznati kao „hand-stripping“ ili „carding“ su neophodni za održavanje rasa sa čvrstim krznom.
Međutim, većini vlasnika hand-stripping deluje kao nešto nepotrebno. Pravilna silueta rase se može postići kombinacijom šišanja mašinicom i makazama kao i tehnike proređivanja, međutim ovo će vremenom omekšati krzno, i nikako se ne preporučuje psima koji idu na izložbe. Ukoliko se handstripping izvodi od malena, krzno postaje oštrije i kompletni tretmani kraći, bez obzira što se radi o psima sa oštrom dlakom upotreba kozmetike može u velikoj meri poboljšati ili upropastiti kvalitet krzna,zato je konsultacija pre odabira brenda, sa groomerom nepohodna.
Psi sa čvrstim krznom se retko ućebaju toliko da je potrebno brijanje.

Vašeg ljubimca dobro četkajte sa Slicker četkom, obraćajući posebnu pažnju na delove ispod pazuha, oko ušiju ili na delovima oko vrata na koje naleže ogrlica. Ako je potrebno koristite češalj za rašćebavanje.

Izvor: PuffyPet

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *