Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Kako negovati psa kada temperature odu ispod nule

Meteorolozi najavljuju ledene dane. U četvrtak hladnije, na severu i istoku suvo, u ostalim predelima mestimično sa snegom.

U petak i subotu se očekuje uglavnom vetrovito i suvo, a od nedelje oblačno, povremeno sa snegom.

Za petak i vikend meteorolozi najavljuju ledene dane.

Zato bi bilo dobro da pripremite svog psa za predstojeće kade, kada će će se temperatura spustiti na čak, kako su najavili – 20 stepeni.

Psi mogu biti naročito osetljivi na takvo vreme, pa uprkos tome što su prekriveni krznom, njihovi vlasnici moraju preduzeti posebne mere da životinje zaštite od hladnoća.

Ako je vama napolju previše hladno – isto važi i za vašeg ljubimca.

Psi nemaju ništa više urođenih mehanizama koji bi ih štitili od vremenskih prilika od ljudi. Unesite svoje ljubimce unutra, a onima koji i inače žive u dvorištu obezbedite kvalitetne kućice koje će ih štititi od hladnoće, vetra, snega i leda.

Ako imate uslova, napravite montažne kućice za ulične mačke/pse koje možete postaviti u svom dvorištu ili u parku.

Antifriz
Antifriz curi iz mnogih vozila i veoma je otrovan
Čuvajte pse od otrovnih hemikalija. Čim je napolju led, u blizini je i antifriz za motorna vozila. Antifriz je izuzetno otrovan za životinje, a fluorescentne barice mogu biti primamljive psima da ih probaju kada su sve barice čiste vode zaleđene. Slično tome, supstance za odleđivanje poput soli i drugih hemikalija mogu biti opasne za ljubimce koji hodaju po tlu koje je na ovaj način odleđeno, pa kasnije ližu šape, unoseći otrov u sebe. Ako je vaš ljubimac bio izložen sredstvima za odleđivanje, obavezno mu isperite šape u mlakoj vodi kako bi se uklonio antifriz.

Dehidracija – opasnost i zimi!

Dehidracija se može desiti i preko zime. Ako vaš pas vodu pije iz posude koja stoji napolju, obezbedite da se voda u njoj ne ledi. Kućni ljubimci ne mogu uneti dovoljnu količinu vode jedući sneg.

Nega šapa
Čuvajte im šape. Sneg i led “obožavaju” da se lepe na dlaku. Održavajte šape vaših čupavih prijatelja tako da budu uredne podšišane (naročito između prstiju), a ukoliko su izlazili napolje, proverite njihovu unutrašnju stranu na stvaranje kuglica leda i snega.

Nisu samo ljudima zglobovi “pokazivač” temperature.
Ako imate starijeg ljubimca, i on može osećati povećanu neprijatnost tokom hladnih zimskih dana. Obavezno budite pažljivi i strpljivi sa svojim psima, naročito ako su na terapiji ovom periodu godine.

Najvažnija stvar koju možete učiniti za svog psa, u bilo koje doba godine, je da ima odgovarajuću identifikaciju.

Ljubimci treba da imaju ugrađen mikročip koji je registrovan na vaše tačne kontakt podatke, a ogrlica najbolje da ima medaljon sa vašim brojem telefona. Ako menjate mesto prebivališta, uvek ažurirajte te podatke u nacionalnoj bazi.