Kako naučiti štene da u kući obavlja nuždu na jednom mestu?

Psi su čiste životinje, a navikavanje psa na vršenje nužde van kuće je proces koji zahteva istrajnost i strpljivost.

 

Psi često njuše tlo pre samog mokrenja ili kruže okolo, pa je potrebno obratiti pažnju na ove znake i brzo reagovati. Štene obično obavlja nuždu čim se probudi ili posle obroka, pa se pripremite na to tako da ga u to vreme vodite u šetnju ili ukoliko ne želite napolje, postavite mu novine posle svakog obroka i uveče pre spavanja. Tokom celog dana štene mora imati pristup novinama za vršenje nužde.

nuzda

Kako biste ga podstakli da pri svakom vršenju nužde koristi isti prostor, poželjno je da ostavite jedan deo zaprljanog papira i stavite ga ispod lista novog, čistog lista novina. Štene će ubrzo prepoznati sopstveni miris i brzo naučiti da nuždu obavlja uvek na istom mestu u kući.

Ukoliko štene vodite napolje, svaki put ga odvedite do istog mesta i podstaknite ga nekom naredbom kao što je “požuri” ili “budi brz”. Obavezno ga pohvalite kada obavi nuždu na željenom mestu. NIKADA ga ne kažnjavajte ukoliko je imao “nezgodu” na podu i nemojte mu gurati nos u nered, jer će pas početi da vas se boji. Ukoliko ga vidite da obavlja nuždu u kući, strogim glasom mu recite “ne”, a zatim ga premestite na mesto predviđeno za to. Nikada napolju nemojte da se igrate sa psom, pre nego što obavi nuždu.

Pseći izmet je neugodan i opasan po zdravlje, pa uvek počistite za svojim psom. Za to koristite kesu ili lopaticu za čišćenje, pa nakon čišćenja, izmet bacite u kantu ili u wc šolju. Ukoliko je vaš pas obavio nuždu u kući, zaprljano mesto očistite dezinfekcionim sredstvom.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *