Kako naučiti psa na komandu “sedi”?

Komanda koja po redosledu sledi posle komande dođi tj. prizivanja psa i učenja hodanja pored vlasnika je osnovna komanda sedi ili zauzimanje sedećeg položaja kod psa koji je bitan faktor i spojnica između određenih komandi u daljoj obuci. Sedeći položaj kod psa nije neprirodan i ne pricinjava velike probleme kod učenja, jer ga ne ugrožava u smislu dominacije, kao komanda lezi. Kod vežbanja komande sedi možemo se opredeliti za jedan od dva načina ili kombinaciju oba, što je najčešće praksa. To zavisi od samog psa i njegove motivisanosti i volje za saradnju. Postoji metod fizičkog uticanja na psa i metod samo sa motivom.

Metod motivacije
Pozovite psa k sebi već poznatom komandom dođi i kada bude tik ispred vas pokažite mu njegov omiljeni motiv. Kada pas fiksira ruku sa motivom, podignite je baš iznad njegove glave tako da je primoran da jako podigne glavu, i tada izgovorite komandu sedi i rukom malo krenite od sebe tj. u smeru njegovog repa. Za očekivati je da je prirodnije psu i lakše da spusti zadnji deo tela tj. da zauzme sedeći položaj i da promatra motiv nego da se pomera unazad. Ukoliko ste imali sreće i dobili očekivano da je pas zauzeo sedeći položaj, istog momenta mu uz ponavljanje komande sedi dajte motiv na kratko i pohvalite ga dodatnom poslasticom.

U slučaju da pas odbija komandu, pa se pomera unazad i vi se isto tako odlučno pomerite unazad pozivajući ga k sebi. Kada je opet tik ispred vas, sve prethodno ponovite. Pas koji je dobro motivisan će već, ako ne od prva tri puta, onda vrlo brzo nakon kraćih ponavljanja, ispuniti očekivano. Ako ste dobili postigli rezultat, treba vežbu ponoviti tri do četiri puta i sa psom se izigrati, pa napraviti pauzu da ga ne preforsirate. Posle kraće pauze ako procenite da je pas raspoložen i motivisan možete ponoviti kratak set vežbi.

navika-sedenja

Fizički kontakt
U slučaju da niste dobili očekivan rezultat ni nakon pokušaja u naredna dva do tri dana treba malo modifikovati metod. Prvi metod je naglašavam, najlakši i najmanje stresan i daje na oko najpoletniji način izvršavanja. Ukoliko je pas dobro motivisan i talentovan, nije tvrdoglav, komandu sedi će savladati za dan, a nakon pet dana je sasvim usvojiti i izvršavati kao da je zna čitavog života. Ako niste dobili željeni rezultat primenite sledeće – psa koji je na povodniku sa vaše leve strane zainteresujte motivom iz desne ruke i izgovorite komandu sedi, opet pomerajući ruku ka njegovom zadnjem kraju. Ako opet nema rezultata, psa istovremeno levom rukom pritisnite u predelu sapi ka zemlji i to bez dvoumljenja. Bolje je to izvesti kratko i energicno i kada je u željenoj pozi opet izgovoriti komandu i nagraditi ga uz milovanje, bodreći ga u tom položaju. Ovakav način primenjujte dva do tri dana. Obratite pažnju da li pas tada počinje komandu da izvršava sam posle iniciranja pokreta rukom. Kada posluša naredbu momentalno prekinite prisilu i pokušajte bez fizičkog kontakta, već samo uz motiv i pokret ruke bez diranja psa.

Bez kompromisa
Kombinujte prvi i drugi metod prema vašem osećaju i odaberite pravi momenat što podrazumeva da ako je pas odlučan i izvršava komandu, ostanete pri prvom metodu, a ukoliko u pola pozicije pokušava da se nećka, momentalno iskoristite elemente drugog metoda. Sledeća varijacija kod odbijanja je da se pas drži na povodniku, izgovara se komanda, leva ruka povlači povodnik tj. zateže ga unazad i na gore, a desnom nogom koja ide iza leve pritiska se zadnji deo psa. Onog momenta kada je u željenoj poziciji tj. kada je dodirnuo stražnjicom zemlju, treba istog trenutka da prestane napetost povodnikom, i da usledi otvaranje šake sa poslasticom koju mu dajte kao nagradu. Kod ovog poluprisilnog metoda bitno je sve sprovesti odlučno i bez ikakvog kompromisa. U suprotnom dajete i sebi, i psu više poteškoća. Njemu dajete nadu u njegov uspeh odbijanja, a sebi, nervirajući se, osećaj nelagodnosti jer morate da prisiljavate psa. Zbog toga ovakve metode činite bezkompromisno i bez preteranih emocija, jer ćete samo tako ubrzati obuku do izvršenja komande.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *