Kako naučiti psa da trči uz vas dok vozite bicikl

Volite da vozite bajk, ali to je sada pomalo nemoguće, jer sa vama želi da ide i vaš pas. Ipak, on još uvek nije vičan u veštini da vas prati i može se desiti da čak i padnete sa njim. Kako se to ne bi desilo, donosimo vam nekoliko saveta uz pomoć kojih ćete zajedno sa psom uživati u prirodi.

Odlično ukoliko vađ ljubimac ima dovoljno energije i dovoljno je izdrživ da krene na trčanje dok vi vozite bajk. ovo je jedan od najboljih načina istrčavanja psa, ali pre nego što krenete sa njim u rekreaciju i trebalo bi da ga odvedete kod veterinara pre nego što krenete sa istrčavanjem.

Veterinar će najbolje proveriti fizičko stanje psa,a primera radi ako pas ima višak kilograma, trčanje pored bickila se ne preporučuje. U tom slučaju najbolje je da pas prvo “sredi” liniju uz regularnu šetnju.

Trebalo bi da znate da ne mogu sve rase pasa da krenu na trčanje pored vožnje biciklom. Rase poput haskija su stvorene za trčanje, dok isto ne možete da očekujete od, na primer, engleskog buldoga. Ali i za to postoji rešenje: specijalna kolica i korpe (za manje pse) koje se mogu lako privezati za bicikl, pa u tom slušaju, psa možete voziti ukoliko ne može da trči pored vas.

bajk pas

Kada proverite fizičko stanje psa, treba da obezbedite opremu. Najbolje je koristiti am za pse sa mestom za kačenje povoca na leđima. Am može da ima reflektujuće trake, a na am možete da zakačite i trepteća led svetla.

Savet: Ne koristite klasične vratne ogrlice jer se može desiti zaplitanje povoca između nogu psa, što može dovesti do teških povreda u vožnji biciklom. Nemojte da vezujete povodac za volan, jer pas može lako da skrene volan i izbaci vas iz ravnoteže. Najkorisniji deo opreme je šipka koja se lako montira na bicikl, a služi da drži dovoljno rastojanje psa od bicikla. Na njenom kraju vezuje se povodac. Preporuka je da se šipka montira bliže zadnjem točku (cev ispod sedišta).

Šipke si obično krute ili sa oprugom. Opruga daje veću autonomiju za kretanje psa. Trčanje pored bicikla može biti ugodnije sa obućom za pse. Ova specijalna sportska obuća može zaštititi šape psa od sitnih oštrih predmeta koji se obično nalaze na putu, ali i od “trošenja” šapa po betonu.

bike tow leash

Naviknite psa na vožnju
Ukoliko planirate prvi put da da istrčavate psa biciklom, prvo ga naviknite da bude u njegovoj blizini. Nagradite psa poslasticama i trudite se da ima samo pozitivna iskustva.

Zatim, možete da gurate bajs, tako što ćete vi biti sa jedne, a pas sa druge strane, privezan za bicikl. Za ovu vežbu izaberite livadu ili neki drugi prostor gde vas neće ometati ljudi, drugi ljubimci, saobraćaj… Dok radite ovu probu, navikavajte ljubimca na glasovne komande stani, skreni, uspori. Reči koje označavaju ove komande možete sami da smislite. Vremenom će se pas navići na komande i moći će da efikasnije učestvuje u vožnji odnosno trčanju. Kada ste savladali osnove vožnje sa psom, polako se uključujte u saobraćaj. U početku pravite kraće rute, jer je psima, kao i ljudima potrebno vreme da steknu kondiciju. Posmatrajte psa dok vozite. Obratite pažnju da li deluje umorno, gubi kordinaciju ili usporava. Pravite pauze i dajte psu da pije vode. Vodu uvek nosite sa sobom.

K9-Cruiser-Leash-7

Ne trkate se
Vozite polako i tražite pravi ritam koji prija vašem psu. Ukoliko treba da parkirate bicikl, nikada ne ostavljajte psa privezanog za njegao. Bicikl može da padne i povredi psa, ili da ga uplaši i istraumira. Za svaki slučaj, nije loše da ponesete ekstra povodac koji možete da koristite za psa kada parkirate bajs.

Da li vi vozite bickl u društvu vašeg ljubimca? Kakvo vam je iskustvo?

izvor: Petmd.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *