Kako naučiti psa da spava u svom krevetu

Sigurno ste čuli da se većima vlasnika ili žali ili hvali kako njegov pas spava u istom krevetu sa njim. Nekima to prija, a nekada im im smeta pa počinju teške muke, kako odvići psa od ove navike i kako ga vratiti da spava u svom krevetiću. Psi uglavnom imaju specifične navike spavanja koje se formiraju tokom godina.  Sa malo izdvojenog vremena i strpljenja naš pas može da nauči da spava u svom krevetu.

Psi su obično sumnjičavi prema novim stvarima. Vlasnik koji donese kući prelepi poklon za svog ljubimca i očekuje da će se ovaj oduševiti i odmah uskočiti, uglavnom će se razočarati. To ne treba da nas obeshrabri. Svaki pas može da se nauči da spava u svom krevetu.

krevet za psa

Najvažnije je da kupimo krevet u odgovarajućoj veličini koji je dovoljno komforan za odredjenog psa.  Ukoliko je krevet isuviše mali pas neće moći da se ispruži, u ukoliko je isuviše veliki pas neće moći da se dovoljno zaštiti od cirkulacije vazduha.

Idealna veličina je krevet 10-ak cm veći po dužini i širini od veličine psa kada leži.

Takodje, bitno je i mesto gde se krevet nalazi. Treba da bude u skladu sa željama psa. Dobro mesto je u spavaćoj sobi pored vašeg kreveta.

Kako bi ste svog psa naučili da spava u svom krevetu, sedite na pod pored kreveta sa džepom punim nagradica . Navedite psa da dodje u / na krevet. Koristite komandu (”krevet”,  ”mesto”, ….). Dajte nagradicu i pohavlite psa. Poigrajte se sve dok vaš pas ne izgubi interesovanje i ne ode od vas. Ponovite ovu vežbu više puta u toku dana i to u toku naredna četiri, pet dana.

Vaš pas će početi da povezuje krevet sa dobijanjem nagradica. U toku prve nedelje, pas će sam sebe vežbati otkrivajući da krevet ne predstavlja opasnost i u stvari je vrlo udobno mesto.

Za trening će biti lakše ukoliko pas shvati da krevet predstavlja mesto za spavanje. Ako pas zaspe na nekom drugom mestu, uzmite pohvalu i odvedite psa do kreveta sa komandom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *