Kako naučiti psa da piški napolju?

Psi su čiste životinje, a navikavanje psa na vršenje nužde van kuće je proces koji zahteva istrajnost i strpljivost. Psi često njuše tlo pre samog mokrenja ili kruže okolo, pa je potrebno obratiti pažnju na ove znake i brzo reagovati. Štene obično obavlja nuždu čim se probudi ili posle obroka, pa se pripremite na to tako da ga u to vreme vodite u šetnju ili ukoliko ne želite napolje, postavite mu novine posle svakog obroka i uveče pre spavanja. Tokom celog dana štene mora imati pristup novinama za vršenje nužde!

Kako bi ste ga podstakli da pri svakom vršenju nužde koristi isti prostor, poželjno je da ostavite jedan deo zaprljanog papira i stavite ga ispod lista novog, čistog lista novina. Štene će ubrzo prepoznati sopstveni miris i brzo naučiti da nuždu obavlja uvek na istom mestu u kući.

Ukoliko štene vodite napolje, svaki put ga odvedite do istog mesta i podstaknite ga nekom naredbom kao što je “požuri” ili “budi brz”. Obavezno ga pohvalite kada obavi nuždu na željenom mestu! NIKADA ga ne kažnjavajte ukoliko je imao “nezgodu” na podu i nemojte mu gurati nos u nered, jer će vas se pas početi bojati. Ukoliko ga vidite da obavlja nuždu u kući, strogim glasom mu recite “ne”, a zatim ga premestite na mesto predviđeno za to. Nikada se napolju nemojte igrati sa psom, pre nego što obavi nuždu.

Pseći izmet je neugodan i opasan po zdravlje, pa uvek počistite za svojim psom. Za to koristite kesu ili lopaticu za čišćenje, pa nakon čišćenja, izmet bacite u kantu ili u wc šolju. Ukoliko je vaš pas obavio nuždu u kući, zaprljano mesto očistite dezinfekcionim sredstvom. Pomaže i sirće.

Author: Ljiljana

Trudimo se da naš portal bude ispunjen bogatim sadržajem o psima, kako bi vas o svemu u vezi sa njima informisali i ujedno vam pomogli da svaki dan naučite nešto novo. Želite da imate psa ili već imate psa? Na pravom ste mestu!

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *