Kako naučiti psa da bude poslušan?

Nije teško stvoriti dobru vezu sa štenetom, provodite vreme s njim, pričajte mu, pevajte mu, mazite ga. Umesto da zatvarate vrata ako ne želite da ide u određene delove vaše kuće ili stana, poslužite se ogradicama, tako da vas može čuti i osećati da je uključen u zbivanja u kući.

Vi postajete njegova jedina porodica, a ako mu dopustite da stvarno bude njen član, biće bolji kućni ljubimac.

Socijalizacija

Nemoguće je štene previše izložiti novim stvarima – ljudima, mestima i drugim životinjama. Upravo ovde mnogi vlasnici upropaste sav rad i trud uglednih uzgajivača. Ako štene nije kontinuirano izloženo novim stvarima, zaustavlja se njegov razvoj, a u mnogim slučajevima i nazaduje. Cilj nam je da imamo sigurnog i otvorenog, a ne plahovitog ili agresivnog psa. To postižemo socijalizacijom.

Vaš veterinar zna šta je vaše štene primilo od preventiva i rekao vam je da ga nikuda ne izvodite dok ne dobije sve potrebne vakcine, s druge strane pojedini dreseri smatraju da pas odmah treba da ide napolje radi socijalizacije. I ko je sad tu lud i treba li ići napolje sa njim ili ne ?

I da i ne! Pre nego što stekne imunitet, vaše štene jeste u opasnosti od zaraznih bolesti koje može dobiti od drugih pasa. Zato ne biste smeli da idete na mesta gde dolaze psi, parkove, prodavnice opreme za kućne ljubimce, izložbe i druga pseća takmičenja, sve dok vam veterinar ne kaže da je sigurno. Ali trebali bi ste da ga vodite na mesta koja su verovatno sigurna, u posetu prijateljima (koji podrazumeva se vole pse), gde će moći da se igra sa decom i zdravim vakcinisanim psima ili mesta gde ima mnogo ljudi, kao što su terase uličnih kafića.

Zašto uopšte rizikovati?
Zato što je to izuzetno važno. Opasnost od postojećih problema u ponašanju jednaka je ili čak veća nego opasnost od postojećih zaraznih bolesti. Stoga planirajte odlaske na sigurna mesta, ako niste sigurni nosite štene na rukama.

Doslednost

Znamo da je teško ali nekoliko meseci kasnije biće vam jako žao ako ne zapamtite ovo malo pravilo: nikada mu ne dopustite da se izvuče s onim što kasnije ne biste želeli da radi kao odrastao pas.

Uvek sprovedite u delo ona osnovna pravila. Ne dopustite da vam to promakne jer ste umorni. Ne dopustite da se izvuče jer je jako sladak.

Kada prvi put skoči na kauč –a pokušaće to barem jednom– oštro recite “dole” i stavite ga na pod. Pohvalite ga jer je dobar pas koji je na podu. Znam, znam… lep je osećaj da vam je štene u krilu i da ga češkate dok gledate omiljenu seriju, ali neće vam biti lepo kada to štene poraste pa se vrati se iz šetnje sa blatnjavim šapama i skoči na taj isti kauč, ili kada vam dodju gosti, jednostavno sedne gostima u krilo (ne vole baš svi pse i nemaju baš svi razumevanja). Isto tako nemojte se nositi mišlju ‘’kada poraste ja ću ga odučiti od penjanja po kauču’’, tada je kasno. Grdićete psa, ali on neće razumeti zašto… jer ako ste jednom dozvolili i mazili ga na tom istom kauču, zašto mu sada to isto branite. Biće zbunjen i eto problema u komunikaciji.

Kada skoči na vas ili decu, uzmite u ruku njegovu ogrlicu, kažite mu “dole” i pokažite mu šta pod time smatrate. Pohvalite ga jer drži sve četiri šape na podu. Dok je štene takva vrsta igre je zabavna, ali kada poraste (naročito ako je veliki pas) može ozbiljno kandžama da vas povredi ili čak obori, uprlja, pocepa…

Dosednost podrazumeva i to da su svi ukućani na čisto s tim šta su štenetova pravila ponašanja, te da ih i primenjuju. Ako ste odlučili da ne želite da vaš pas prosi hranu dok jedete, teško čete to pravilo sprovesti u delo ako mu vaše dete krišom daje čips dok gleda televizor, ili pod stolom daje ono što ne voli, a mora pojesti da mogao da igra .

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *