Kako naučiti ljubimca da zapamti svoje ime?

Davanje imena psu nije samo zabavna i kreativna aktivnost, ova proces je važan i zbog njihove bezbednosti prilikom obuke.

Ako je ljubimac dobro naučio svoje ime, na njega će obraćati veću pažnju. Na taj način ćete ga lakše dozvati ako je u nekoj opasnosti, kao što je put, ili veliki agresivan pas, prenosi Index.hr.

Kako naučiti ljubimca da zapamti svoje ime?

Za podučavanje pasa ili mačaka da nauče svoje ime treba nešto više vremena. Ljubimci koji su dotad živeli usamljenim životom ili malo komunicirali sa ljudima trebaju prvo da nauče im se isplati da vas poslušaju.

Ovaj proces traje od nekoliko dana do nekoliko nedelja, ali postupak je isti. Jednostavno morate odabrano ime da povežete s pozitivnim iskustvom. To može biti mala, ali ljubimcu vredna nagrada (poslastica, maženje, igra u kojoj uživa). Učinite to zabavnim i lakim iskustvom i imajte na umu da su pritom važni i intonacija vašeg glasa i ponavljanje. Podučavajte ga veselim glasom i što češće ponavljajte njegovo ime, nakon čega će odmah slediti nagrada.

U početku će reakcija ljubimca na vaše dozivanje biti samo pogled uprt u vas, ali kasnije će početi i da se odaziva i da prilazi na poziv.

Koja imena su najbolja?

Psi i mačke na neke suglasnike reaguju jače nego na druge jer im privlače više pažnje, tj. aktiviraju više audioreceptora u mozgu. To su “k”, “p” i “d”. Neki drugi, mekši konsonanti, uzrokuju slabiju moždanu reakciju.

– Znamo da kratka, odsečna komanda u uzlaznoj intonaciji podstiče motoričku aktivnost, tj. pokret, dok reči izgovorene dugo, polagano i mirno nemaju takav učinak, ističe Pašel za Pets WebMD.

PsecaImena
Ljudi koji svoje ljubimce vode na takmičenja sposobnosti koja zahtevaju mnogo komandi preferiraju kratka, jednosložna imena. Drugi se obično odlučuju za dvosložna. Duga imena su nespretna za brza dozivanja i upozorenja i ljubimcima obično treba nešto duže da ih nauče.

Takođe se ne preporučuje da se psima daju zastrašujuća imena koja bi mogla da uplaše ljude na ulici, kada ih dozivamo.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *