Kako napraviti prirodna sredstva protiv buva?

Psa je veoma teško čuvati od buva i krpelja. Najsigurniji pokazatelj da su se buve “uselile” na vašeg ljubimca je njegovo neprestano češanje. Ukoliko pogledate malo bolje videćete sitne crne mrlje, odnosno njihove fekalije.Ukoliko posumnjate da vaš pas ima buve, istrljajte ga iznad belog papira pa ukoliko ta prljavština padne na papir, vaše sumnje su opravdane.

Možda ćete primetiti i skakanje ovog parazita po leđima psa, a možete ih pronaći češljanjem sa malim, vrlo gustim, češljem.

Naravno tada vlasnici kupuju svojim kucama razne preparate i ogrlice protiv ovih sitnih krvopija. Međutim, postoje i neki sasvim prirodni preparati i trikovi zbog kojih će buve bežati od njih.

etericna-kompozicija-limun-ruzmarin
Od vlasnika pasa saznajemo, da postoji veliki broj prirodnih recepata kako da zaštitite svoje ljubimce od buva, ali jedan je među vlasnicima pasa posebno zanimljiv. Nije skup, a ovo vam je potrebno od sastojaka.

Limun i ruzmarin

– Kora od limuna
– malo suvog ruzmarina
– grančica svežeg ruzmarina

– Narandanu koru od limuna stavite u šerpu kipuće vode. Dodajte malo suvog ruzmarina ili grančicu svežeg.

Ostavite preko noći, pa procedite i ohladite dobijenu tečnost, pa sipajte u flašu sa pumpicom. Možete prskati kako ljubimca tako i prostor, vlasnici tvrde da ovo sredstvo zaista deluje.

lavanda-vera
Jabukovo sirće:
Da li znate da bude mrze sirće. Ono će vam pomoći da se vaš pas oslobodi ovih dosadnih stvorenja. Sve što vam je potrebno jeste pola šolje jabukovog sirćeta i pola šolje vode. To ponešate pša sipate u prskalicu za cveće. Nemojte sipati u prskalicu u kojoj su bile neke hemikalije. Sa ovim sredstvom prskajte psa i buve će naprosto nestati.

Lavanda
Ulje lavande je takođe korisno. Nanesite malo ovog ulja na vrat i na početak repa i buve će bežati od psa, a on će mirisati divno.

Ulje kedrovine
Ulje kedrovine je takođe vrlo efikasno. Dokazano eliminiše buve, krpelje i neke bubice. Sigurno je za ljude i životinje, ali ipak se preporučuje da pre nego našpricate ljubimca ovim razblažebim uljem testirajte reakciju na manjem delu krzna. Ovo ulje možete nanositi i špricati po krevetićima ljubimaca, namešatju, podovima, pa i travnjaku.