Kako najbolje očistiti psa od crevnih parazita?

Nema tog psa koji nekada nije imao gliste, a svaki vlasnik pasa zna koliko to može biti neprijatno i opasno za pse. Ukoliko se na vreme ne leče, gliste mogu dovesti do ozbiljnih  infekcija i drugih zdravstvenih komplikacija kod pasa.

Takođe, ukoliko uspete da izlečite psa od glista, one se opet mogu vratiti i to je ono što predstavlja najveći problem. Osim toga, ove gliste se mogu preneti i na ljude, naročito na decu, i zato ih je potrebno blagovremeno lečiti. Ipak, najbolja opcija bi bila sprečiti gliste da se uopšte pojave.

Zato ćemo vam predočiti kako možete svog psa zaštititi od glista i ostalih parazita. Da biste to učinili, pre svega je važno da znate kako se gliste prenose i kako ih vaš pas najpre može dobiti.

 

Kako ćete znati da vaš pas ima gliste?

Kada je prenošenje glista u pitanju, psi ih uglavnom dobijaju u kontaktu sa drugim psima koji već imaju gliste. Najčešće se gliste dobijaju ako psi jedu iz iste posude za hranu ili ako mirišu izmet jedni od drugih. Da biste otkrili da li vaš pas ima gliste, morate obratiti pažnju na eventualne simptome.

Neki od simptoma da vaš pas ima gliste su beli tragovi u izmetu psa, proliv, povraćanje, kao i stomak koji je naduven i obično bolan na pritisak. Takođe, može se desiti da sluzokoža usta kod psa obolelog od glista bude bela i da dlaka bude previše nakostrešena.

Kako sprečiti pojavu glista?

Treba znati da se gliste mogu pojaviti još kod mladunaca u maminom stomaku, pa se zato preporučuje da se preventivno uradi čišćenje od glista dve ili tri nedelje nakon što se štenci rode. Zatim, postupke čišćenja od glista treba ponavljati tri puta, ali praviti svaki put pauzu od dve nedelje.

Nemojte zaboraviti ili izbegavati da očistite štenad od glista jer gliste kasnije mogu dovesti do mnogo ozbiljnijih zdravstvenih tegoba. Psi koji u najranijem dobu nisu podvrgnuti tretmanima čišćenja od glista kasnije mogu izgubiti apetit i postati nezainteresovani za bilo kakve aktivnosti.

Takođe, i odrasli psi treba redovno da se čiste od glista, a preporučljivo je tretmane vršiti na svaka tri ili četiri meseca. Da biste očistili pse od ovih parazita koriste se određene pilule namenjene za ovu svrhu.

Pored toga što vašeg psa morate redovno čistiti od glista, veoma je važno i da se uklanja pasji izmet jer jajašca glista mogu preživeti u pasjem izmetu i tako zaraziti druge pse ali i ostale životinje, pa čak i ljude.

Takođe, važno je da se održava redovna higijena posuda iz koje pas jede i pije, kao i higijena kućice u kojoj se pas nalazi. Vlasnici pasa verovatno znaju da psi mogu jesti samo hranu koja je termički obrađena.

Osim toga, stolica pasa se mora proveravati bar jednom u toku godine, kako biste bili sigurni da vaš pas nema gliste, jer imajte na umu da je ova vrsta parazita najčešća kod pasa i da se najlakše prenosi.

Nemojte zaboraviti da redovno perete ruke i odeću nakon kontakta sa psom i da sprovodite druge preventivne mere da se sami zaštitite od glista koje vaš pas možda ima.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *