Kako je nastala rasa jorkširski terijer

Današnji jorkširski terijer se u mnogome razlikuje od nekadašnjeg, koji se prvi put pojavio na severu Engleske. Postoje razna nagađanja oko toga gde je i kada ova vrsta nastala.

Pre 1750. godine mnogi Britanci su se bavili poljoprivredom. Industrijska revolucija je sa sobom donela mnoge promene koje su uticale na sami porodični život.

YorkshireTerrier_hero

U Jorkširu su nastajale male zajednice oko rudika, mlinova i fabrika. Ljudi su dolazili u ovu oblast u potrazi za poslom i sve više je naseljavali. Mnogi od njih su došli iz Škotske i sa sobom poveli psa poznatog kao Clydesdale terrier. Ovi psi su služili u lovu na pacove i druge sitne glodare. Po veličini su bili dosta veći od današnjeg,

Ovi terijeri su očigledno bili ukrštani sa drugim rasama, najverovatnije sa engleskim crnim terijerom. Na žalost, ne postoje konkretni podaci o pedigreu ovog psa, tako da sve o ukrštanju rasa ostaje i dalje u domenu nagađanja.

Author: Ljiljana

Trudimo se da naš portal bude ispunjen bogatim sadržajem o psima, kako bi vas o svemu u vezi sa njima informisali i ujedno vam pomogli da svaki dan naučite nešto novo. Želite da imate psa ili već imate psa? Na pravom ste mestu!

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *