Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Kako izračunati koliko vaš pas ima godina?

Među vlasnicima pasa, ali i generalno među ljudima rasprostranjeno je mišljenje da jedna pseća godina “vredi” kao sedam ljudskih. Tako većina smatra da relativnu starost svog psa može da izračuna naprosto tako što će pseće godine pomnožiti sa sedam i dobiti rezultat koliko je pas star.

Međutim to je samo mit, a prava računica koja određuje odnos vaše starosti i starosti vašeg lpsa, dosta je složenija računica, tvrde poznavaoci pasa koji su proučavali ovu temu.

Kako kinololozi tvrde psi su, naime, vrsta životinja među čijim rasama postoje varijacije u izgledu i veličini kakve se ni kod jedne druge vrste ne mogu naći, a upravo od veličine i rase zavise i dosta značajne razlike u dugovečnosti i brzini razvoja.

Za računanje psećih godina ne postoji jedinstvena formula, zbog toga što psi manjih dimenzija i nižeg rasta brže sazrevaju, a žive duže od pasa većih dimenzija. Međutim, kinolozi su i za ovo pronašli jedinstvenu računicu pa kažu: prva pseća računa se kao 21 ljudska, a svaka sledeća kao četiri ljudske. Tako se za psa od sedam godina može izvesti sledeća računica: 21 + 6*4, što je 45 ljudskih godina, što drugim rečima znači da je pas u zrelim godinama. Pas od deset godina ima 57, a pas od 15, ima 77 ljudskih godina.

Ipak, opšte pravilo je da veće rase žive kraće, ali rastu i razvijaju se sporije od malih, što znači da će, recimo, jorkširski terijer sa dve godine biti “stariji”, a sa pet godina “mlađi” od danske doge.
Velike rase pasa, punu veličinu i fiziološku zrelost dostižu tek sa dve godine, ali nakon toga u principu mogu da očekuju samo još 4-6 godina života, dok životni vek malih i srednjih rasa u principu iznosi 10 do 15 godina.

dog-birthday1

Pored veličine, nakon treće godine života psa veliku ulogu igra i konkretna rasa, pa je tako buldog, pas srednje veličine, rasa koja živi najkraće (samo oko 6 godina) dok neke rase manjih terijera mogu da dožive i 15 do 20 godina.

Velike rase punu zrelost odstižu tek sa 2 godine, ali nakon toga mogu da očekuju samo još 4-6 godina života

Tokom prve tri godine, dakle, relativna starost psa može da se proceni u zavisnosti od njegove veličine:

– Za male pse: 12,5 godina za svaku ljudsku godinu, tokom prve dve godine života
-Za pse srednje veličine: 10,5 godina za svaku ljudsku godinu tokom prve dve godine
-Za velike pse: 9 godina za svaku ljudsku godinu tokom prve dve godine
Za psa starijeg od 3 godine presudna je, međutim, rasa.

Stoga ćete za buldoga broj godina pomnožiti sa 13,42, za nemačkog ovčara (i rase sličnog rasta i konstitucije) sa 7,84. a za minijaturnog jazavičara i druge “mališane” sa 4,32.

Kinolizi su utvrdili su i da na dugovečnost pasa utiče i sterilizacija, u tom smislu da sterilisani psi žive nešto duže.