Kako izgleda kombinovanje parenja pasa

U metode čistokrvnog uzgoja spada i parenje jedinki koje nisu u srodstvu,ali su same dobijene ovim načinom uzgoja.

Tu spadaju:

  • Topkros –  ukrštanje inbriding linija iste rase
  • Tpinkros – parenje mužjaka iz inbriding linija sa ženkama iste rase koje nisu produkt uzgoja u srodstvu
  • Top krosbrid – parenje mužjaka iz inbriding linija sa ženkama druge rase.

U gajenju psa,ovi metodi ne koriste se često,a kod nas se o njima ne može govoriti jer zahtevaju ili ogromne odgajivačnice,ili sistem u kome za celu populaciju neke rase i pravce uzgoja odgovara specijalizovan klub,kao što je slučaj u određenim kinološki razvijenim zemljama poput Francuske,Nemačke ili Češke.Preduslov za ovakav uzgoj je bogata kartoteka svih jedinki koje su u njega uključene i pregled fenotipskih karakteristika njihovog potomstva.U izvesnom smislu,na taj način,cela zemlja funkcioniše kao gigantska odgajivačnica.

CILJEVI
Osnovni cilj topkrosa je kombinovanje poželjnih osobina jedne inbriding linije s drugom,pa se tražene karakteristike učvršćuju u visokom stepenu,uz istovremeno održavanje obe inbriding linije.
Topinkros manje zahteva od odgajivača,a može se iskoristiti i u održavanju vlastite inbriding linije.Kao i topkros,traži stvaranje i održavanje nekoliko nezavisnih linija.

Top krosbrid gotovo da se ni ne koristi u današnjoj kinologiji,pošto je u načelu prošlo vreme stvaranja novih rasa na bazi ukrštanja.Većina novih rasa,koje FCI pristaje da prizna,zapravo su standardizovane nacionalne pasmine nastale prirodnom selekcijom.Raznolikost osobina nekoliko stotina postojećih pasmina gotovo potpuno eliminiše stvaranje mešanca za posebne potrebe.
Kod nas najraspostranjeniji metod je uzgoj jedinki koje nisu u srodstvu .Baza ovakvog uzgoja je da se ne ostane samo na nasumičnom sparivanju pasa sa,po mogućstvu,što više titula,već da se priplodnjaci biraju prema svojim osobinama.Pare se jedinke koje nisu u srodstvu,ali ispunjavaju određenje kriterijume,odnosno limite postavljene za uključivanje u uzgoj.

U zemljama kao što je naša,gde je dovoljna pozitivna ocena s izložbe da bi se pas koristio za priplod,odgajivač snosi mnogo veću odgovornost,jer je,pored kinološkog sudije,zapravo jedini kontrolor uzgoja.

Kriterijumi za uključivanje u uzgoj mnogo su ozbiljniji u kinološki razvijenim zemljama,posebno kad su u pitanju mužjaci.Odlična ocena na skromnijoj i manjoj izložbi ne mora automatski podrazumevati dobijanje dozvole za uzgoj,a što je selekcija rigoroznija i postavljeni kriterijumi viši,to je gajenje pasa uspešnije i ujednačenije.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *