Kako izdresirati muža trikovima za pse

Ami Sutherland, novinarka koja je provela godinu dana u školi za trening pasa, odlučila je primeniti stečena znanja na navike svoga muža koje su joj beskrajno išle na živce.

Kako sama kaže, ključ za bračnu idilu je ignorisanje nepoželjnih navika a nagrađivanje poželjnih, taktika koju od pamtiveka koriste krotitelji životinja po cirkusima.

Tako recimo kada bi tražio izgubljene ključeve po kući, Amiin muž bi isprevrtao čitav stan. ‘Lek’ se sastojao u tome da mu ne prigovara, ali ni ne pomaže. S druge strane, nepodnošljivu naviku da skače oko nje dok kuva rešila je stavljanjem posude s čipsom na drugi kraj sobe.

dresura muza

Eksperimente nad mužem koje je opisala u tekstu za Njujork tajm, bila je najčitanija priča u 2006. godinu. Sada sa knjigom ‘Šta me je Shamu naučio o životu, ljubavi i braku’ te skorim filmom na istu temu partnerske dresure, Ami Sutherland se poprilično obogatila na ideji koja niti je nova, niti preterano intrigantna.

Naime, već krajem 19. veka psiholog Ivan Pavlov radio slične eksperimente sa psima, a tridesetih godina prošlog veka B. F. Skinner proučavao na golubovima i pacovima ideju kako ponašanje može biti određeno svojim posledicama.

Postrani prigovori, predvidljivi trikovi za kozmetičke korekcije ponašanja pokazali su se izuzetno efikasnima. Stvari se srećno rešavaju pre nego završe kod bračnog savetnika ispričane kroz suze izneverenih očekivanja. Štaviše, koliko god se možda činilo da je reč o trivijalnoj i pomalo degradirajućoj manipulaciji, a dobro se čini, Emi sama tvrdi kako je do najveće promene ponašanja došlo kod nje same. Kroz proces ignorisanja neželjenog ponašanja naučila je da ne doživljava “bubice” kod svog partnera lično.

Ipak se u čitavoj ovoj cirkuskoj strategiji radi isključivo o sitnicama. Jer nema tog kikirikija koji može vratiti nestalu komunikaciju ili uspostaviti seksualnu harmoniju. To je već posao za čašu dobrog crnog vina 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *