Kako izabrati veterinara?

Kako odabrati veterinara? To je pitanje s kojim se pre ili kasnije, najčešće kada se bolest već dogodila susretne svaki vlasnik koji je tek ušao u svet kućnih ljubimaca.

U potrazi za idealnim veterinarom većini je “prva stanica” Google, a iako se na njemu zaista mogu pronaći korisni saveti veterinara nikada ne počinjite tražiti na najpoznatijem svetskom pretraživaču.

Zašto Google nije koristan?

Za pitanje “najbolji veterinar” dobićete stotine hiljada rezultata, a top 5 predloga uglavnom će biti forumi na kojima “svako svoga konja hvali”, najčešće bez ikakvih argumenata. U takvim raspravama nećete saznati ništa korisno.

Eventualno, saznati ćete listu “najskupljih veterinara”, naravno neproverenu i sastavljenu od forumaša koji, barem tako pokazuju njihova iskustva veterinare menjaju kao čarape.

Informacije o cenama mogu biti korisne pri kraju potrage kada na osnovu ličnih utisaka koje ste stekli prilikom fizičkog obilaska veterinarskih ambulanti sastavite uži izbor pa treba izabrati između dva najbolja.

pas-veterinar1

Većina važnih stvari, a odabir stručnjaka koji će se brinuti o zdravlju vašeg ljubimca to sigurno jeste čoveku se nalazi “ispred nosa”, a da on toga nije niti svestan. Konkretnije, prema procenama u domaćinstvima u Srbiji nalazi se dva miliona kućnih ljubimaca.

Verovatnoća da se među njima nalazi nekoliko vaših komšija vrlo je velika. Uz komšije, savet potražite od prijatelja, rodbine, a ako imate psa za savet možete pitati nekoga ko godinama ima psa ili pse, a možete da pitate i odgajivača od kojeg ste uzeli pa. Takođe Udruženja za zaštitu životinja mogu vam dati savet za veterinara, jer oni tamo vode napušteneživotinje. Za početnike koji prvi put odabiru veterinara sve su to bolji izvori informacija od Gugla.

Lokacija i dostupnost

Kod odabira veterinara dve stvari posebno su važne: lokacija i dostupnost. U većini gradova u Srbiji ljubimci ne smeju u javni gradski prevoz te nije isto da li se nalazi veterinar ‘u kvartu’ ili na drugom kraju grada. Što se tiče radnog vremena veterinar vam mora biti dostupan od 0 do 24, 365 dana u godini.

To ne podrazumeva da ga vi zovete non stop i gnjavite za svaku glupost, ali trovanje, ugriz drugog psa, udaranje ljubimca automobilom i druge neželjene situacije ne događaju se isključivo do 20 sati što je radno vreme nekih veterinara.

pas vet1

Prvi put kad dolazite u veterinarsku ambulantu obratite pažnju na higijenu kako same ordinacije, čekaonice, WC-a. Sve mora biti čisto i uredno, kao u apoteci.

Cena je važna, ali …

Cena je važna, ali ne presudna. Šta sve utiče na cenu veterinarskih usluga? Broj veterinara, tehničara i ostalog osoblja zaposlenog u ambulanti te tehnička opremljenost istih.

Vlasnici pod skupim veterinarima obično smatraju one koji imaju istu ili čak moderniju opremu od na primer veterinarskog fakulteta. Ta oprema, kao i specijalistički pregledi koji se na njoj obavljaju su skupi.

Kod cena pažnju obratite na tzv. rutinske zahvate poput previjanja rana, obaveznog vakcinisanja, čišćenja analnih žlezdi, sečenja noktiju, kastracije / sterilizacije…

To su usluge koje će vam pružaju trebati i veterinar ne bi trebao imati razloga “pumpati cene”, ma kakvu on opremu u ambulanti imao.

pas veterinar

Ne menjajte veterinare “kao čarape”

Prevencija je najvažnija, a ako svaki put odlazite kod drugog veterinara, najčešće u potrazi za najjeftinijim kvalitetnu prevenciju možete zaboraviti.

Veterinara uvek tražite pre, a ne kada se problem već dogodio. Kada dođe do problema odjurićete prvom na kojeg naiđete, a iskustvo nam govori da to nije dobra odluka.

Naime, ne poznajući vas ni vašeg ljubimca veterinar će kod postavljanja dijagnoze kako bi bio siguran u svoju odluku možda napraviti i koju pretragu više. Automatski to znači veći račun, ali i vaše nezadovoljstvo uslugom, pogotovo ako se ustanovi da vašem ljubimcu nije ništa.

Umesto da mu budete zahvalni što je na vreme intervenisao krivićete ga što je na primer psu vadio krv, a vašem psu nije ništa.

Upravo zato, kako se to ne bi dogodilo važno je veterinara pronaći pre nego se vašem ljubimcu nešto dogodilo. Poznavajući istoriju bolesti vašeg ljubimca veterinar neće za svaku glupost raditi ponekad nepotrebne preglede. Takvog veterinara moći ćete nazvati čak i sa godišnjeg odmora te pitati za savet i on će vam ga, poznavajući vašeg ljubimca dati.

Kada jednom pronađete pouzdanog veterinara nemojte ga menjati. Nažalost to je česta greška vlasnika koji zato “jer je na drugom mestu jeftinije” za svaki pregled imaju drugog veterinara.

pas vet

Život na staroj slavi

Pouzdan veterinar je osoba, a ne prostor, brend ili tome slično. Među stvarima na koje prilikom odabira veterinara treba upozoriti je problem veterinarskih ambulanti koje žive na staroj slavi.

Konkretnije, u prostorijama gde je nekada radio super veterinar, ali je na primer zbog krize propao, preselio se ili otišao u penziju rade sasvim drugi ljudi koji su s lokacijom automatski nasledili sve superlative svojih prethodnika. Naravno, to ne znači da su oni loši veterinari. Treba im dati priliku, očekujući uslugu na nivou koju je vašem psu pružao “stari veterinar”.

U grupu veterinara koji žive na staroj slavi spadaju i oni koji su formalno vlasnici ambulanti, ali u praksi umesto njih rade drugi, uglavnom veterinari početnici koje vlasnici često menjaju.

Savet plus:

Sve ovo važi i za vlasnike ostalih životinje: mačaka, ptica, zečeva, hrčaka…

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *