Kako izabrati štene iz legla?

Kada se odlučite da kupite štene nemačkog ovčara, ne treba se zaletati poručuju stručnjaci ukazujući da ovo pravilo važi za sve rase.

Posao je dosta olakšan kada je u pitanju najpopularnija i najbrojnija u svetu i kod nas. Izbor je zaista veliki, cene su – šarolike, a makar polovina pasa u rodovniku ima u rodovniku nekog od svetskih šampiona.

-Ukoliko želite da vaše štene kada odraste bude kvalitetan primerak sa karakterističnim radnim sposobnostima, onda je potrebno testirati psihičke osobine – poručuje Novosađanin Goran Trajkovski dugogodišnji vlasnik nemačkog ovčara.

Prema njegovim rečima, vrlo je teško izabrati štene iz legala starog pet do deset nedelja. Najvažnije je ne pridržavati se stereotipa da “valja uzeti najkrupnije štene” ili ono koje “prvo priđe i lizne vam ruku”.

Šta onda učiniti?
-Pokušajte da neko od ponuđenih ili štenadi, koja se vama sviđaju, sami testirate a ako ne znate, potražite pomoć stučnjaka prilikom kupovine. Obično se kaže da prvi utisak – vara. Ali, ako odgajivač drži svoje pse u malim, prljavim boksovima, podrumima ili bivšim svinjcima, često su cene kod njih – nešto niže, ali, kako kaže Trajkovski ističe “najverovatnije da keruši i štenadima ne posvećuje dovoljno pažnje, a propusti u ishrani, nezi, zdravstvenoj zaštiti kasnije mogu da utiču na pravilan razvoj.

goran1

Već u prvom kontaktu može se zapaziti da li su sva štenad ujednačena po boji ( ili rasporedu boja i oznaka tipičnih za rasu) . Važna je i ujednačenost po veličini i težini.

Kod dobro gajene štenadi težina je između srednje i maksimalne a kreće se: pete nedelje između 3,5 do 4,7kg;  šeste 4,2 do 5,4kg,  sedme nedelje teže od 5 do 6,2kg,  a osme sedmice, kada se obično i preuzimaju, na kantaru mere od 5,8 do 7,1 kilograma  ukazuje sagovornik.

Minimalna težina ukazuje na to da su, možda, štenad neodgovarajuće hranjena ili bolesna. Kad je zaostalost u rastu evidentna već u prvom ili drugom mesecu, to je kasnije teško nadoknaditi.

Testovi su neophodni u prvom redu zato što se na taj način mogu naslutiti i predvideti radne sposobnosti vašeg budućeg ljubimca.

Genetika je samo “pola završenog posla” a drugu polovinu u gajenju mladih pasa čine uloženi trud i pravilan rad.

Prvo se utvrđuje reakcija na jake zvučne nadražaje, počev od pucnja ili lupanja gvozdenom šipkom u konzervu ili dno šerpe. Uplašenog kandidata valja eliminisati. Hrabro štene će prići da vidi “šta je to” kada zveckamo ili bacimo svežanj ključeva u njegovu blizinu.Ako u leglo ubacimo neku krpu a zatim počnemo da je vučemo ( uz imitaciju poluglasnog režanja) hrabri štenci će potrčati za krpom i pokušavati da je uhvate.

Rad nosom
Posmatranjem legla vide se razigrani primerci koji zadirkuju braću i sestre, zatim mirna koja odgovaraju kad ih diraju – režanjem, a treća beže kad ih napadaju, što nije poželjna osobina.

Korisno je i postavljanje malih prepreka, nešto viših od grebena štenca. Možete ih staviti u kartnosku kutiju. Ako pređu prepreku ili se iskobeljaju iz kutije, to ukazuje na hrabrost ali i upornost šteneta. Plašljiva, ako i pokušaju da pređu prepreku brzo odustaju ili se povlače u neki od ćoškova, gde cvileći traže pomoć.

Valja pratiti da li se mladunče služi nosom, dok obilazi nepoznatu okolinu. Ta želja i sposobnost za promenu mirisnih slika veoma je bitna za službene ali i lovačke pse od kojih se traži da “rade nosom”.

Izaberite ako možete štene iz grupe temperamentnih i hrabrih, onih koji brzo reaguju na nadražaje, kaže Trajkovski. Takva štenad će se brzo snalaziti u novoj sredini, a uz dobru obuku mogu biti korisni službeni psi.

Goran Trajkovski ima i svog ljubimca Paka, a o ovom predivnom šampionu možete pročitate OVDE

Ostavite odgovor