Kako izabrati šampon za psa?

Danas, kada postoji velika ponuda kozmetičkih preparata za pse i kada su oni lepo upakovani, ako ne i lepše od onih za ljude, vlasnicima je teško da odluče koji sampon da kupe i često razmišljaju da li je onaj najskuplji i najboljeg kvaliteta ili ipak treba mogu da priušte i onaj koji je pristupačniji za njihov džep.

Takođe često su u nedoumici koji je šampon prilagođen za dlaku psa, koji poboljšava njenu teksturu, a koji se koristi za dugodlake odnosno kratkodlake pse. U ponudi se nalaze u preparati za lakše raščešljavanje dlake, za dlaku bez sjaja ili volumena i oni za koje kažu da uklonjaju neprijatan miris dlake psa.

Biranje šampona važna je odluka svakog vlasnika. Do godinu dana starosti najpreporučljivije je prati psa šamponima namenjenim mladim psima odnosno štencima. To su veoma blagi prirodni šamponi (antialergijski).

Zahvaljujući svojoj prirodnoj bazi oni ne uklanjaju prirodni sloj masnoće koji je kod pasa veoma važan. Velika greška mnogih vlasnika je kada za svoje ljubimce koriste šampone namenjene ljudima.Ph čoveka i psa nije isti pa čak i blagi dečji šamponi mogu isušiti pseću kožu.

Ako je koža vašeg psa osetljiva i sklona alergijama (razni oblici crvenila, perutanje) najbolje je koristiti specijalne antialergijske šampone.

Za pse “meke”, svilenkaste dlake poput pudle, maltezera, kokera… najbolje je koristiti šampone na uljnoj bazi.

Oni su bogati biljnim ekstraktima i uljima koji će nahraniti dlaku. Uz njih koristimo i regeneratore. Oni često sadrže biljne proteine pa daju dlaci dodatan sjaj, volumen i prijatan miris.

Oštrodlake pse poput, šnaucera i terijera, koji prirodno imaju oštru dlaku trebalo bi da kupate posebnim šamponima namenjenim tom tipu dlake. Ta vrsta šampona ne sadrži ulja, već biljne supstance koje pojačavaju teksturu dlake i čuvaju njenu čvrstoću a pritom ne isušuju kožu ni dlaku.

Danas se u ponudi mogu pronaći i šamponi za “suvo pranje” koji se nanose raspršivačem, razređeni sa vodom a idealni su ako često perete svog ljubimca i u periodima kada su kiše.

Efikasno čiste i jednostavni su za primenu.Veliki je izbor raznih sprejeva, ulja te praškova za poboljšanje strukture dlake, za elastičnost dlake, za pojačavanje boje te ostalih preparata sa kojima su više upoznati vlasnici koji posećuju izložbe.

Naravno, to ne znači da ih i vi ne možete koristiti na svojim ljubimcima i ako ne posećujete izložbe. Kvalitet šampona takođe je bitna. Psi imaju puno više “kose” od ljudi, pa bi se kvalitetan šampon trebao lako zapeniti i lagano isprati.

Zato izaberite kvaltetniji preparat koji će možda izistkivati više novca ali će sigurno biti i delotvorniji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *