Kako izabrati šampon za psa po tipu dlake i kože?

Na tržištu postoje brojni proizvodi koji će spolja doprineti lepoti vašeg ljubimca.Osnovno sredstvo je definitivno šampon.Vlasnici svoje pse najčešće kupaju psa šamponom za ljude, a da ne spominjemo bisere poput pranja pasa sa sredstvom za sudove,što je apsolutno pogrešno.

Činjenica da je šampon,koji i vi koristite,možda najbolji na tržištu,ali – nije dobar za psa i to iz jednostavnog razloga:kiselost kože kod pasa i ljudi nije ista.
Ako koristite pogrešno sredstvo za pranje psa,definitivno doprinosite isušivanju njegove kože a time I mogućoj pojavi – peruti,ili u krajnjem obliku – alergija.Zato,definitivno,nabavite šampon za psa! Kako  se relativno retko pere(naravno uz uslov da se redovno četka,(kada se skida nakupljena prašina) to sigurno neće biti veliki zadatak.

Na tržištu postoje razni šamponi za pse,ali,i ovde vredi staro pravilo:koliko para,toliko muzike.Iako ste zadovoljni sa firmom koja se proslavila proizvodeći hranu za pse,nemojte biti apsulutno sigurni da su i šamponi iste kompanije – vrhunski proizvod.

Preporučljivo je kupiti šampon od proizvođača koji se specijalizovao isključivo za kozmetiku namenjenu kućnim ljubimcima.Iako je takav artikal nešto skuplji,u praksi se sve svodi na isto jer se takvi proizvodi često prodaju u koncentriranom obliku te se koriste u vrlo malim količinama,što znači da – dugo traje.

Svakako obratite pažnju na sastav proizvoda koji kupujete.Dobar pseći šampon ne treba da ima alcohol(isušuje kožu) i silikone.

Baš ovi dodaci doprinose pojavi neugodnog mirisa pasa,pa se pojavljuje paradox: vlasnici –  u želji da smanje pseći miris (smatrajući da je uzrok pre svega nečistoća) češće peru pse, a kako na žalost, uglavnom koriste nekvalitetne i neodgovarajuće šampone time zapravo samo pospešuju isušivanje kože, što  pojačava lučenje lojnih žlezda.

To,je pojačano lučenje prouzrokuje neugodan miris.

Novost na tržištu su i  tzv.”suvi šamponi”, koji se razrede s vodom te se naspršuju na dlaku psa koja se zatim dobro istrlja peškirom.Ovo je odličan način posebno za one,koji nemaju vremena ni uslova za održavanje elementarne higijene svog ljubimca,ili kada je potrebno samo pranje recimo – šapica nakon šetnje.Ipak,kod velikih “pranja” neminovno je klasično pranje.

Na tržištu postoje i razni balzami za dlaku,koji su potrebni najčešće psima duže dlake,kako bi smanjili statički elektricitet te olakšali rasčešljavanje.I ovde vredi pravilo kao i kod šampona: obratite pažnju na sastav i ime proizvođača.

Na tržištu postoje i balzami u boji koji se koriste da bi se intenzivirala boja dlake(često neophodno kod izložbenih pasa).Ovakvi balzami su ponekad agresivni za kožu psa.

Pravilnim odabirom kvalitetnog proizvoda uz dodatak stabilizatora dlake,sprečićete bilo kakve neugodne neželjene pojave.Ovakve balzame ne treba da koriste psi koji imaju osetljivu kožu.
Ovo su osnovni proizvodi koji su povremeno potrebni svakom kućnom ljubimcu, a ne samo izložbenim primercima.U specijalizovanim prodavnicama za pse postoje i drugi proizvodi namenjeni finiširanju.Reč je pre svega o antistatičkim sprejovima,kolagenim kremama i nerčevom ulju u spreju.

Oba proizvoda su neophodna za pse koje izlažete na izložbama pasa.
Antistatički sprejovi pomažu pri rasčešljavanju dlake te sprečavaju da ova – neposlušno leti, što je izuzetno bitno kod dugodlakih pasmina.

Ovi sprejevi nemaju veliku   upotrebnu  vrednost kod kratkodlakih pasmina.Kreme s kolagenom koriste se na dva načina:kao balzam ili kao ljepilo za puder (ovo je opet slučaj kod izložbenih pasa).Kao balzam se primenjuje tako što se dve kašike kreme razrede u pola litre vode.

Tom tečnošću se prska dlaka.Ipak,prvenstvena namena ovakvog proizvoda je lakše nanošenje pudera da bi se postigao bolji volume dlake.Pojedinci koriste umesto pudera skrobno brašno jer smatraju da ono manje oštećuje i isušuje dlaku.

Zapamtite: nakon ovakvog uređivanja psa za izložbeni ring neophodno je klasično pranje kako bi se u potpunosti uklonili svi ostaci kreme i pudera.

Za one koji bi hteli povećati volumen dlake,a ne žele da koriste puder,provereni recept je :u pola litre tople vode dodati koncentrat suhog šampona(0,5 dl), te veliku supenu kašiku kolagenske kreme i 0,5 dl antistatičkog spreja.Mešavinu valja dobro promućkati i nanositi raspršivačem na dlaku,ostaviti nekoliko minuta te onda dobro istrljati peškirom i posušiti.Ovo se posebno lepo vidi kod dobermana,rotvajlera I sličnih pasmina.

Pre nanošenja ovog spreja obavezno uklonite (eventualnu) prašinu s dlake.

Kod dugodlakih pasmina ovaj proizvod olakšava rasčešljavanje,čini dlaku svilenkastom,te  omogućava njen dobar “pad” (izuzetno bitno kod škotskih ovčara,avganistanskih hrtova).

Ovi artikli su kozmetičke naravi,stoga i služe prvenstveno izlagačima,tada  ne mogu zameniti pravu higijenu dlake gde je neophodno svakodnevno četkanje radi uklanjanja mrtve dlake i nakupljene prašine,te,naravno,kvalitetan pseći šampon koji ćete povremeno upotrebljavati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *