Kako izabrati psa?

Šta očekujete od svog šteneta?
Ovo pitanje može izgledati neumesno; ipak, ako ga sebi ne postavite, možete doživeti da se vaš san o usvajanju šteneta pretvori u razočaranje ili čak košmar. Uzimanje psa nije neki beznačajan čin, on vas obavezuje da tokom deset do dvadeset godina preuzmete ulogu drugih roditelja mlade životinje čiji razvoj treba da usmeravate. Pre no što donesete konačnu odluku i potpišete kupoprodajni ugovor, četiri tačke zaslužuju vašu pažnju.

Zapravo, vi ste stvorili odredjenu sliku o svom psu i, kad se ova pokaže suviše različitom u odnosu na stvarnost, izbijaju sukobi. Morate pre svega znati da pas može da živi samo unutar grupe: on ima potrebu da vidi, dodiruje svoje drugove, Ijude ili pse, ne zadovoljava se samoćom, pa makar se nalazio i u parku veličine jednog hektara. Ako ćete dakle zbog svog rasporeda vremena morati stalno da ostavljate psa samog, možda je bolje da odustanete. Isto tako, ako tražite samostalnog druga sa kojim ćete moći da održavate veze oslobodjene svake prisile ili svakog odnosa sila, izaberite radije mačku.

Ovo pitanje treba da vas navede da pronadjete pouzdane informacije kako biste potvrdili svoju odluku. Možete uvek zatražiti savet od nekog veterinara.

Gde kupiti štene?
Obratite se odgajivaču ili eventualno nekom znalcu, samo su oni u stanju da vam ukažu na uravnoteženo štene, budući da je živelo sa majkom u normalnim uslovima.
Štene treba da bude u redovnom kontaktu sa Ijudskim bićima, da živi u prostoru bogatom predmetima, raznovrsnim zvucima (podnošljivog zvučnog nivoa).

 

stenci3

Koliko treba da bude staro?
Ako nemate mnogo vremena, uzmite štene staro 3 do 4 meseca, koje je majka već obučila. Ako ste slobodniji, uzmite mladje štene kako bi vas poistovetilo sa roditeljem.

Kako se štene ponaša?
Ne postoji nijedan pouzdan test, ali možete proveriti ovih nekoliko jednostavnih elemenata.Štene treba brzo da odgovori na poziv na igru .U tom cilju, čučnite malo nagnuvši se napred i potapšite svoja kolena smešeći se; istaknite svoje zadovoljstvo nekim zvukom ili rečima izgovorenim sa oduševljenjem. Štene treba da vam pridje mašući repom i može vam odgovoriti položajem koji predstavlja poziv na igru, ležeći na tlu prednjim delom tela i mašući podignutim repom.
On prihvata da ga podignete uvis ne pokušavajući da vas ugrize i bez panike.
Ne trza se na najmanji šum i održava kontakt pogledom.

Koju ćete rasu izabrati?
Nasuprot onome što tvrde neke brošure, ponašanje vašeg psa malo zavisi od rase kojoj pripada. Ipak, pojedine rase su krhkije na emocionalnom planu i sklonije da razviju neka patološka ponašanja. Veterinar vam može dati ta obaveštenja kako bi vam pomogao da dobro izaberete.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *