Kako izabrati psa za dete?

Dete vas već godinama moli da mu kupite ljubimca i vi ste najzad popustili. Potrebno je da nađete rasu koja će se lepo slagati sa njim i moći da se prilagodi načinu života vaše porodice.

Verovatno vas muči mnogo pitanja kada je reč o izboru odgovarajućeg porodičnog psa.Ovaj tekst će vam bar malo pomoći u tome da napravite što bolji izbor.

Rase pasa koje odgovaraju deci

Neki od najpopularnijih porodičnih pasa su zlatni retriveri i labrador retriveri, a razlozi su verovatno njihove karakteristike. Oni nisu agresivni, ni previše plašljivi, vrlo su strpljivi i nežni prema deci. Porodicama s decom, preporučuju se, takođe, i sledeće rase: nemački ovčar, koli, irski seter, bigl. Psi koji mogu da se dresiraju su odlični u ponašanju prema deci, jer su spremniji da im udovolje, istrpe njihovo maltretiranje i obično su podjednako posvećeni svim članovima porodice, umesto da se vežu samo za jednog.

dete i civava

Uzmite u obzir vaš način života

 Kada birate psa za dete, morate da razmislite i o tome da li će se on uklopiti u način života vaše porodice. Zato treba da razmotrite sledeće: da li vaše dete voli da šeta; ako je dete malo, potreban vam je pas sa mnogo energije za igranje sa njim; ako imate tinejdžera, možda je bolje da izaberete odraslog psa, kome će biti potrebno manje dresure. Razmislite i o tome da li imate dovoljno prostora za velikog psa koji će skakati po kući sa detetom; ako imate dvorište, da li je dobro ograđeno. Ukoliko imate malo dvorište ili živite u stanu, najbolji izbor je mali pas.

Pas za dete sklono alergijama

Ako je vaše dete ili neko drugi od ukućana sklon alergijama, posebnu pažnju treba obratiti na izbor psa. Ne postoji rasa za koju može da se kaže da 100 % odgovara ljudima koji pate od alergija, ali neki psi se manje linjaju, pa manje iritiraju takve osobe. Među njima su bišon, maltezer, pudla, samojed. Preporučljivo je da dete sklono alergijama provede neko vreme sa psom kojeg želi za ljubimca, kako biste se uverili da neće biti nikakve reakcije. Dete može da iritira i pljuvačka psa, pa treba dozvoliti da mu tom prilikom pas lizne ruku.

Proverite karakteristike psa

Veoma je važno da se raspitate o temperamentu psa kojeg želite da kupite detetu. Birajte psa koji voli da se mazi i ne smeta mu buka koju deca umeju da prave. Pošto su deca aktivna i puna energije, potreban vam je pas koji će moći da prati njihovo ponašanje i da bude srećan u takvom okruženju. Zato nije preporučljivo maloj deci kupovati štene, koje tek treba da se dresira. Njima će više odgovarati malo stariji pas, koji je već naučen nekim osnovnim stvarima.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *