Kako izabrati psa prema karakteru vlasnika

Kupovina ili udomljavanje psa velika je odluka i odgovornost, pogotovo kad je poznato da rase imaju različite karakteristike. Otkrijte koja je pasmina najbolja za vas s obzirom na vaš karakter

 

1. Pekinezer
Pekinezeri su minijaturni psi i izgledaju slatko ali izgleda zna da prevari. Ova pasmina je izuzetno samostalna i puna je samopouzdanja. Pekinezer želi da bude glavni u kući odnosno vođa čopora  pa će se nametati u svakoj situaciji. Ipak, budite uvereni, počećeda se ponaša pouzdano i dobro tek kad zadobijete njegovo poverenje. Upravo zato ova je pasmina savršena za lidere, odnosno osobe koje imaju autoritet u svojoj okolini.

2. Nemački ovčar
Teško je pronaći pasminu koja je odanija od nemačkog ovčara. Oni su inteligentni, zaštitnički nastrojeni i žele da služe svom vlasniku najbolje što mogu. Savršeno su društvo osobama koje se nose sa mnogim odgovornostima, te trebaju nekoga ko će podeliti deo “briga”.

3. Jack Rusel terijer
Jack Rusel terijeri su pametni, ali svojeglavi psi koji se ponašaju po sopstvenom nahođenju. Agilni su i imaju mnogo energije, pa se odlično uklapaju u porodici sa malom decom.

4. Bigl
Biglovi su razigrani i veoma aktivni psi, pa su stalno u potrazi za novim pustolovinama. Ako ne pazite dobro na njih i ne posvećujete im mnogo pažnje, brzo će se naći u problemu. Odlična su pasmina za samce koji uživaju u društvenim interakcijama.

5. Korgom
Pas uvek nasmejana lica otkriva da je ova rasa duša svake zabave. Uvek su spremni za šetnju i igru. Često imaju problem da se fokusiraju na samo jedan zadatak, pa ih treba držati na oku.

Yellow Labrador dog Remus, regurgitating food after eating grass.

6. Labrador retriver
Zovu ih idealnim psima za porodice sa decom, jer su izuzetno topli, privrženi i empatični. Ovi veliki psi obožavaju da su stalno u pokretu bez obzira na to da li planirate da idete na plaži, da se šetate planinom ili da idete samo u da se prošetate svojim naseljem ONI su uvek ZA.  Upravo zato ovo je savršena pasmina za sportske tipove.

7. Francuski buldog
Možda su mali rastom, ali zato imaju veliki karakter. Neka vas namršteno lice francuskog buldoga ne prevari – reč je o vrlo prijateljskoj rasi, ali s dozom tvrdoglavosti. Dobra su odluka za fleksibilne osobe koje se neće rasrditi kada shvate da je njihov ljubimac izgrizao omiljene cipele ili kauč čak i nakon kursa vaspitanja i socijalizacije.

8. Sibirski haski
Ova je rasa idealna za ljude koji vole da provode vreme na otvorenom – naročito ako je reč o hladnijim predelima sa niskim temperaturama i mnogo snega. Iako se smatraju dobrodušnim i poslušnim psima, mogu biti dominantni te zahtevati mnogo pažnje.

9. Čau čau
Ovo izuzetno uzdržana  pasmina i sličnija je mačkama nego psima. Na trenutke vam se može učiniti kao da imaju glavu u oblacima, ali to uopšte nije istina. Inteligentni su, ali se drže po strani, te ne zahtevaju mnogo pažnje ili maženja.

10. Rodezijski gonič
Ova pasmina obožava istraživati, i ne boje se uprljati šapice. Ponekad su nestašni, i ne boje se izdvojiti iz mase. Upravo zato rodezijski gonič lavova je izvrstan izbor za sportske tipove, ali i pojedince koji ne vole da igraju po pravilima ostalih.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *