Kako izabrati povodac za malog, a kako za radnog psa?

Voditi psa na povocu i kontrolisati njegovu šetnju i rad, uopše nije naivna istvar, zato se pri izboru povoca posvetiti dosta pažnje.

Povodac za male pse
Na tržištu već duži niz godina postoji ogroman broj povodaca različitih proizvođača, kvaliteta i namene. Reklo bi se da od tolikog izbora ne može da se pogreši. Da li je baš tako? Pretrpani smo raznim povocima od gurtni, metalnih pa do kožnih povodaca, i to uglavnom u radanjama gde nam nude povoce kineske proizvodnje, nedvoljno jake za psa, previše grube ili prosto loše izrade i služe samo za prodaju magle.

Povodac za velike pse
Većina ovakvih konvencionalih povodaca je univerzalna, i zato mnogo ljudi upravo i bira univerzalni povodac za psa. Uglavnom su to povoci u vidu gurtni ili lančića.

Pored klasičnih, univerzalnih radnih povodaca, kod nekih lovačkih pasa, koriste se i povoci za praćenje krvnog traga, kao i povoci koji imaju mogućnost automatskog puštanja. Ako svog psa vodite na izložbe, postoje i kraći povoci koji služe za ove namene.

Ako upitate stručnjake, koji se bave izradom povodaca, većina će reći da bez obzira na vrstu povoca i namenu za koju ga koristite, izbor pada na kožni povodac. Zašto? Koža je prirodan materijal i dozvoljava određenu komociju psu koga vodite, izdržljiv je materijal i neće vas izneveriti i u najtežim uslovima. Takođe, kožni povodac ima duži vek trajanja od ostalih materijala, a alke koje se koriste za povezivanje su znatno više štite psa od običnih.

Kada je u pitanju dužina povoca, najbolje je da ona bude srazmerna rasi i veličini psa, vrsti aktivnosti koju pas ima i terenskim uslovima u kojima se odvijaju. Najčešće dužine povodaca se kreću od 150 cm, 175cm, 225cm, pa sve do 7m, kod specijalnih povodaca.

Debljina povoca takođe zavisi od namene, i u zavisnosti od oblika, da li je on kružni ili četvrtast u prečniku, povodac za pse, može biti od 2-6mm u prečniku kod kružnih, dok je debljina četvrtastih oko 2mm a širina oko 2 cm.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *